Reacția expertului Veaceslav Ioniță după ce ANRE a aprobat noua metodologie de stabilire a prețurilor la carburanți

Reacția expertului Veaceslav Ioniță după ce ANRE a aprobat noua metodologie de stabilire a prețurilor la carburanți.

ANRE a aprobat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor produselor petroliere. Documentul reglementează modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Potrivit ANRE, metodologia aprobată în ședința de azi presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O benzinărie din țară a afișat prețuri mai mari la carburanți Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate în conformitate cu prevederile respectivei Metodologii.

Hotărârea privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere urmează să intre în vigoare începând cu 1 iulie.

Noua Metodologie ANRE și marjele comerciale aprobate au 3 efecte imediate, susține expertul economic Veaceslav Ioniță.

”Vor dispărea companiile mici autohtone care au mai rămas și se va institui un monopol a 2-3 companii transnaționale. Pe o perioadă scurtă, exact înainte de alegeri vom asista la perturbații pe piața produselor petroliere”, susține Ioniță.

Totodată, expertul menționează că, în final, prin decizia unei instanțe de judecată ne vor fi impuse niște tarife luate din pod, mult mai mari, decât cele care trebuie să fie.

”Piața produselor petroliere, este cel mai discutat subiect  din ultimii aproape doi ani. Iar anul acesta asistăm deja la a X-a scumpire a produselor petroliere, fapt ce irită enorm consumatorii, iar politicienii au devenit foarte activi în special acum înainte de alegeri”.

Ioniță menționează că: ”În aceste condiții ANRE a decis să dea dovadă de ”grijă” față de consumatori și a decis să aprobe atât metodologia de calcul cât și marjele comerciale. Însă o analiză atentă la cea ce au decis ei să publice denotă faptul că ANRE a hotărât să ne arunce ”colb în ochi” și iluzia unor prețuri mici la produsele petroliere”.

”Altfel nu-mi pot explica cum în condițiile când din 2016 până în prezent în Moldova salariile au crescut cu  67%, inflația cu 20%, taxele locale cu 505-200%, iar noua marjă comercială aprobată de ANRE este cu 40% mai mică decât în 2016”, declară Ioniță.

Mai mult decât atât, Ioniță susține că: ”Tot ce se cere de la ANRE este să stabilească marje comerciale în conformitate cu costurile reale în așa o manieră încât consumatorii să achite un preț corect. Pentru aceasta noi plătim anual ANRE cu 85 mil. lei”.

”Cea ce face de fapt ANRE seamănă mai mult a sabotaj economic în ajun de alegeri Parlamentare. Aprobă o marjă comercială absolut ilegală, pe care orice instanță de judecată o va anula la prima cerere a petroliștilor. Iar până atunci piața produselor petroliere va fi măcinată de perturbații, exact în ajun de alegeri  Parlamentare și se pare că acesta este unul din scopurile ANRE”, mai spune Ioniță.

Totodată prin aceste acțiuni, ANRE finalizează procesul de monopolizare a pieței produselor petroliere, deoarece în rezultat, vor dispărea micile companii petroliere autohtone care au mai rămas și se va institui un monopol clar a 2-3 companii transnaționale. Acesta se pare că este al doilea scop ascuns al ANRE.

”Evident că imediat după alegeri după ce vor dispărea ultimele companii mici, aceste marje comerciale vor fi anulate de instanțele de judecată și companiile petroliere vor obține tariful dorit de ei, care la sigur va fi  mult mai mare decât cel care în mod normal trebuie să fie aprobat de către ANRE”.

”Stimați conducători ANRE, pe care noi vă plătim cu câte 85 mii lei lunar, Metodologia ANRE și marjele comerciale nu trebuie să fie decise în instanța de judecată, ele trebuie să fie rezultatul muncii voastre. Noi dorim ca experții din cadrul ANRE să vină cu calcule în conformitate cu legea, iar marjele să fie aprobate în așa manieră încât să fie imposibilă atacarea lor în instanță de judecată. Tot ce se cere de la voi sunt prețuri corecte pe piața produselor petroliere, dar nu PR ieftin în ajun de alegeri”, mai spune expertul.

Dosar Media

Ai o noutate?