Purtarea măștii în spațiile deschise, considerată o decizie ilegală – un birou de avocați o atacă în instanță

De astăzi, purtarea măștii în spații deschise devine obligatorie în Capitală. O decizie în acest sens a fost luată vineri, de către Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău. Anunțul a fost făcut de către primarul Capitalei, Ion Ceban.

„Eu sunt „pro” pentru purtarea măștilor în spațiul public, atât închis cât și deschis și voi susține această prevedere, dar sunt categoric contra activități cluburilor de noapte și sunt contra la acei agenți economici care nu întreprind măsurile necesare. Îndemn toată lumea să fie responsabili și să purtăm măști de protecție deoarece nu este nimic complicat”, a scris Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, va fi revăzut graficul de muncă a instituțiilor pentru a micșora numărul de persoane în transportul public din Chișinău.

Purtarea măștii în spațiile deschise, considerată o decizie ilegală de către un birou de avocați

Biroul de avocați „Rusanovschi Iulian și partenerii” a atacat în instanță decizia privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice din Capitală.

”În primul rând prin această măsură se încalcă grav dreptul constituțional la liberă circulație și la viața privată, drepturi ce pot fi îngrădite doar prin legi adoptate de Parlament (conform Deciziei Curții Constituționale nr. 18 din 23.06.2020). Mai apoi, prin această Hotărâre nu se urmărește lupta cu răspândirea COVID, din simplu motiv că în viziunea Comsiei, oamenii pot purta orice fel de măști (cârpe), important e ca să aibă ceva peste gură. Oamenii poarta aceeași masca săptămâni întregi și se intoxică de la mizeria depusă pe ea”, a argumentat avocatul.

Acesta a mai declarat că pentru a învinge virusul este nevoie de întărirea imunității grupului de risc, adică a persoanelor de peste 50 de ani, prin compensarea preparatelor medicamentoase ce conțin vitamine, zinc și prin alte metode similare.

„Nu poți lupta cu un virus prin metode disperate, barbare și bolșevice. În țări ca Bulgaria, Danemarca, Suedia, Olanda, unda măștile nu sunt obligatorii nici in spații închise, rata îmbolnăvirilor este net inferioară față de R. Moldova”, a mai argumentat acesta.

Conform deciziei din 20 noiembrie a Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în toate spațiile din capitală – atât cele închise, cât și cele deschise.

Potrivit celor mai recente date publicate de Ministerul Sănătății, în mun. Chișinău au fost testate pozitiv cu COVID-19 peste 41,5 mii de persoane, iar 723 dintre ele au murit.

Mai mult, primarul Capitalei a anunțat că în zilele de sâmbătă și duminică vor fi realizate controale inopinate în piețe, magazine, centre comerciale, restaurante, săli de sport, karaoke pentru a vedea cum sunt păstrate normele de siguranță.

Dosar Media

Ai o noutate?