Proiectul PAS a trecut de CCM: Deputații acuzați de corupere, îmbogățire ilicită și spălare de bani vor putea fi lipsiți de imunitate

Proiectul PAS a trecut de CCM: Deputații acuzați de corupere, îmbogățire ilicită și spălare de bani vor putea fi lipsiți de imunitate

Pe 26 octombrie, Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea Constituției, care se referă la anularea imunității deputaților în cazul săvârșirii infracțiunilor de corupție.

Mai exact, deputații ar putea fi lăsați fără imunitate și investigați penal, fără încuviințarea Parlamentului! Acest lucru se poate întâmpla în cazurile în care aleșii poporului sunt implicați în acte de corupție, trafic de influență, abuz de putere, spălare de bani și îmbogățire ilicită.

Avizul pozitiv al magistraților Curții Constituționale înseamnă că proiectul legii poate fi înregistrat în Parlament și peste 6 luni poate fi votat de legiuitor.

”Inițiativa înaintată de 63 de deputați a fost prezentată și este conformă prevederilor articolului 141 din Constituție. Proiectul de lege constituționale corespunde limitelor temporale de revizuirea Constituției și poate fi înaintat spre examinare Parlamentului”, a declarat Domnica Manole, președinta Curții Constituționale.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco susține că ”Promovarea unui astfel de proiect este o promisiune dată cetățenilor în campania electorală din iulie 2021, astfel încât vom face tot posibilul ca ea să devină realitate. Toți sunt egali în fața legii și nimeni nu este mai presus de ea”

Amintim că, magistrații Curții Constituționale (.C) au avizat pozitiv marți, 26 octombrie, proiectul de lege care vizează modificarea Constituției în partea ce ține de înștiințarea Parlamentului pentru reținerea și arestarea deputatului în cazul unor infracțiuni.

Se întâmplă după ce în luna septembrie curent, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate au sesizat Curtea Constituțională să avizeze proiectul legii pentru modificarea Articolului 70 din Constituția Republicii Moldova.

Potrivit proiectului, se propune excluderea imunității deputatului în cazul săvârșirii de către acesta a celor mai grave infracțiuni de corupție și în cazul spălării banilor.

Astfel, în cazul acestor acuzații aduse deputatului nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru reținere, arestare sau percheziționare și transmitere a cauzei în judecată.

Actualmente, articolul 70 din Constituția Republicii Moldova prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Dosar Media

Ai o noutate?