Plafonarea taxelor locale mărește dependența APL- urilor de autoritățile centrale, argumentează în unison Autoritățile Publice Locale, însă, se pare că, fără a fi auziți la nivel central. Primari, președinți de raioane, dar și experții din acest domeniu, se arată îngrijorați de inițiativa Ministerului Finanțelor, care propune în Legea Bugetului pentru anul 2020, plafonarea taxelor locale, lucru care, potrivit lor, atentează la autonomia locală.
Aceștia au demarat și un protest în mediul online, dar anunță că vor ieși și în stradă, dacă autoritățile centrale nu-i vor auzi. Primarii din toată Moldova, postează fotografii cu lozinca ” Nu plafonării taxelor locale”
”Politica fiscală a unui stat nu poate să contravină intereselor și priorităților de dezvoltare a localităților. Plafonarea taxelor locale mărește dependența APL de autoritățile centrale”, declară președintele Congresului Autorităților Publice Locale, Tatiana Badan.
Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 prevede un șir de tentative ale administrației publice centrale de a plafona taxele locale. Acestea însă, reprezintă una din principalele surse de formare a bugetelor locale, care și așa sunt destul de modeste pentru gestionarea eficientă a localităților noastre, mai adaugă Tatiana Badan, care este și primar al satului Selemet.
”În calitate de primar constat cu regret că descentralizarea administrativă și financiară a rămas doar în strategii și politici publice de ,,perspectivă” iar vocea Congresului Autorităților Publice Locale, pentru unii funcționari de stat, sună în surdină pe holurile Guvernului și Parlamentului. Proiectul politicii fiscale și vamale propusă spre aprobare pentru anul 2021, este de fapt un document ce lobează mai multe interese clientelare și favorizează în primul rând întreprinderile mari de pe piață, având ca argument ,,previzibilitatea businessul-ui”, adaugă Tatiana Badan.
Tatiana Badan speră că parlamentarii nu vor aproba acest document și le amintește deputaților că atunci când aceștia merg în localitățile din Republica Moldova și ”cerșesc voturile cetățenilor”, spun cu totul altceva. Întrucât, autonomia locală, descentralizarea și democrația locală din Republica Moldova este in pericol, iar inițiativa Guvernului privind Plafonarea taxelor locale este ilegală și contrar prevederilor constituționale, a Foii de Parcurs și a angajamentelor asumate.
”Câți ani mai trebuie să așteptăm promisiunile Dumneavoastră asumate în campaniile electorale, când toți veniți în satele și orașele noastre cerșind voturi? Regretabil că după alegeri toți Dumneavoastră prindeți aripi și uitați de promisiuni….. uitați de problemele cetățenilor care v-au învestit…”, conchide Tatiana Badan.
Expertul economic Viorel Gârbu declară că inițiativa Guvernului de plafonare a taxelor locale, va facilita agenții economici mari, iar dacă documentul va fi aprobat de parlamentari, exodul cetățenilor din localitățile noastre se va amplifica, catalogând inițiativa ca un ”cui bătut în APL”.
”Din păcate, se continuă tradiția ultimilor ani, Guvernul central bate încă un cui în administrația locală – de această dată, eliminând scutirea la achitarea impozitului pe imobil și prin plafonarea taxelor locale. Exodul populației din zonele rurale doar se va amplifica în urma unor asemenea măsuri. Guvernul bate încă un cui în administrația locală”, a fost de părere Viorel Gîrbu.
De altă parte, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Dorel Noroc, afirmă că decizia autorităților are la bază faptul că Autoritățile Publice Locale persistă o abordare selectivă a taxelor locale.
”Constatăm astăzi că există la nivelul administrațiilor locale încă o abordare selectivă la stabilirea taxelor locale cu plafoane exagerate. De aceea, Guvernul propune ca autoritățile locale să aibă posibilitatea în continuare să decidă, dar este important ca această mărime să aibă un prag maxim, un plafon. Pentru aceste 15 tipuri de taxe locale vor fi limite maxime”, a precizat Dorel Noroc.
De altă parte, reprezentanții Congresului Autorităților Publice Locale, spun că primarii sunt cei mai interesați în asigurarea unui echilibru în acest sens, respectiv nu au intenții ascunse și abordări selective.