Foto: facebook/PAS

Prima femeie președinte în istoria Republicii Moldova! Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale / Rezultate preliminare

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale. Cel puțin, potrivit rezultatelor preliminare, după procesarea a peste 90% din procesele verbale, ea obține 51.6% din voturile alegătorilor.

Astfel, Maia Sandu devine prima femeie președinte din istoria Republicii Moldova.

Născută pe data de 24 mai 1972, Maia Sandu este un politician al Republicii Moldova, actualul lider al Partidului Acțiune și solidaritate (PAS), fost prim ministru al țării pentru numai cinci luni, anul trecut.
Pe 12 noiembrie 2019, guvernul Maiei Sandu a căzut în urma votului moțiunii de cenzură.

Maia Sandu a fost ministrul educației din 2012 până în 2015 și membru al Parlamentului Republicii Moldova, între anii 2014 și 2015, dar și în 2019.

Sandu a fost aleasă candidată comună a partidelor pro-europene PPDA și PAS la președinția Moldovei la alegerile din 2016 și cu toate acestea a fost învinsă în turul următor de candidatul pro-rus PSRM, Igor Dodon, pierzând votul popular cu 48% la 52%.

Maia Sandu s-a născut la data de 24 mai 1972, în Risipeni, Fălești, pe vremea aceea oraș din Moldova sovietică. Din 1989 și până în 1994, a fost studentă a academiei de Studii Economice a Moldovei, de unde a obținut o diplomă în management. Apoi, din 1995 și până în 1998, a studiat relații internaționale la Academia de Administrație Publică de la Chișinău. În 2010 a absolvit John F. Kennedy School of Government, la Universitatea Harvard. Maia Sandu vorbește fluent limbile rusă, spaniolă și engleză, pe lângă limba sa maternă, româna.

Cine este Maia Sandu și care a fost parcursul carierei sale?

Din 2010 până în 2012, Maia Sandu a fost consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, în Washington D.C.. Din 2012 până în 2015 a servit ca Ministru al Educației în republica Moldova. Pe data de 23 iulie 2015, a fost nominalizată de către Partidul Liberal Democrat ca fiind următoarea candidată la funcția de prim ministru al țării, după Natalia Gherman și Chiril Gaburici.

La o zi după ce a fost propusă de o reînnoită coaliție pro-europeană, Sandu a cerut plecarea șefului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu și a procurorului de stat Corneliu Gurin acestea fiind condițiile pentru care ea ar fi acceptat nominalizarea. În cele din urmă, Valeriu Streleț a fost nominalizat de președintele Moldovei, în detrimentul Maiei Sandu.

La 23 decembrie 2015 a lansat o platformă „În / pas / cu Maia Sandu” care a devenit ulterior un partid politic numit „Partidul Acțiune și Solidaritate”.
În 2016, Sandu a fost candidatul pro-european la alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Alergând pe o platformă de acțiune pro-UE, ea a fost unul dintre cei doi candidați care au ajuns în avalul alegerilor.

Potrivit unor sondaje din 2019, Sandu se clasa printre cei mai de încredere trei politicieni din Moldova. Cel mai recent sondaj disponibil înainte de alegeri, realizat de Fondul de Opinie Publică, arăta că Sandu este a doua personalitate politică cu cea mai mare încredere după Igor Dodon.

Cine este Maia Sandu și ce a făcut în funcția de prim ministru al Moldovei?

La alegerile parlamentare din 2019, partidul lui Sandu împreună cu aliatul său, PPDA condus de Andrei Năstase, au format Blocul Electoral ACUM și au asigurat 26 din cele 101 locuri din Parlamentul Moldovei.

Pe 8 iunie 2019, Maia Sandu a fost aleasă prim-ministru al Moldovei într-un guvern de coaliție cu PSRM. În aceeași zi, Curtea Constituțională a Moldovei a declarat neconstituțională desemnarea ei pentru această funcție, precum și numirea Guvernului Republicii Moldova, care a declanșat criza constituțională din 2019.

Cu toate acestea, la 15 iunie 2019, Curtea Constituțională și-a revizuit și abrogat deciziile anterioare prin care declara că Cabinetul Sandu a fost creat în mod constituțional.

A doua zi, ea a cerut restabilirea ordinii publice, descurajând cetățenii să participe la mitingurile locale.

În iunie 2019, a ridicat interdicția din martie 2017 a fostului prim-ministru Filip legată de vizitele oficiale ale oficialilor guvernamentali în Rusia. Într-unul dintre primele sale interviuri cu mass-media străină, ea și-a anunțat intenția de a cere Trezoreriei Statelor Unite să-l adauge pe Vlad Plahotniuc pe Lista Magnitsky. În august, Sandu a cerut Cancelariei de Stat să pregătească un proiect de decret în care data de 23 august să fie declarată Ziua europeană a pomenirii victimelor stalinismului și nazismului în locul Zilei obișnuite a eliberării.

Cel care s-a opus a fost președintele Republicii Moldova și fostul lider PSRM, Igor Dodon, anunțând că va sărbători data în stil vechi, respingând propunerea lui Sandu.

Sub Maia Sandu, Moldova a început să facă pași către Uniunea Europeană, deoarece Sandu însăși este pro-europeană. Maia Sandu a fost demisă din funcția de prim-ministru la 12 noiembrie 2019, în urma unui vot de neîncredere.

Cine este Maia Sandu și ce controverse se leagă de numele său?

În septembrie 2016, Sandu a inițiat proceduri împotriva Cancelariei de Stat, solicitând să fie prezentată stenograma de la ședința Cabinetului în care fuseseră aprobate garanțiile de stat pentru cele trei bănci falimentate (Banca Socială, Unibank și Banca de Economii). Premierul Pavel Filip a publicat pe pagina sa de Facebook, stenograma ultimei ședințe a Cabinetului, când a fost adoptată decizia privind acordarea creditului de urgență pentru Banca de Economii. Stenograma a inclus discursurile fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, al fostului prim-ministru Chiril Gaburici, și propriile discursuri ale lui Sandu de pe vremea aceea ca ministru al educației. Se menționează că la final decizia a fost votată în unanimitate. Stenograma nu a fost semnată.

În 2016, în cadrul dezbaterilor pentru alegerile prezidențiale, Maia Sandu a fost întrebată de socialistul Ion Ceban dacă a votat pentru concesiunea aeroportului la ședința de cabinet din 29 mai 2013. Ca răspuns, Maia Sandu a spus că nu a participat la ședința de guvern în care a fost votată concesiunea aeroportului. Cu toate acestea, socialiștii au ridicat arhiva și au obținut înregistrarea video care arată că Maia Sandu a participat la ședință și a votat pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

La 21 februarie 2019, Sandu și candidații blocului electoral ACUM, atât din circumscripția națională, cât și din cea uninominală, au semnat angajamentul public conform căruia, după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, nu ar face nicio coaliție cu Partidul Socialiștilor, Partidul Democrat și Partidul Shor și, dacă acest angajament va fi încălcat, vor demisiona din mandatul de parlamentari. Ea a încălcat acest angajament autoimpus după ce a fost de acord să formeze un guvern de coaliție împreună cu Partidul Socialiștilor la începutul lunii iunie 2019.

Maia Sandu nu este căsătorită și sunt foarte puține detalii legate de viața sa privată, în spațiul public.

 

Dosar Media

Ai o noutate?