Prețurile la benzină și motorină ”prind curaj” – carburanții se scumpesc din nou

Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 va depăși marți 25 de lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat o scumpire de 22 de bani. Și motorina se scumpește cu 17 bani și va costa marți 24,69 lei/litru

Potrivit ANRE, în continuare se atestă o creștere accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere. Acest proces are loc în contextul așteptărilor pieței în privința intrării în vigoare a deciziei Uniunii Europene de a renunța la produsele petroliere derivate din petrolul rusesc.

„Pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut, începând cu 5 februarie urmează să intre în vigoare o nouă interdicție – de a procura combustibili produși din țiței rusesc. În opinia experților străini, o stabilizare a pieței regionale a produselor petroliere ar putea surveni doar după o rearanjare a surselor de producție și a lanțurilor logistice care să acopere necesitățile de carburanți în statele europene reieșind din noile condiții generate de agresiunea militară rusă în Ucraina”, se arată într-un comunicat de presă.

Prin urmare, în cadrul ultimei sesiuni, cotația Platts la benzină a ajuns la circa 900 $/tona, iar la motorină la circa 980 $/tona, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele 10 săptămâni.

Dosar Media

Ai o noutate?