Prețul euro și dolarului a scăzut și mai mult! Cursul valutar BNM pentru 13 octombrie 

Prețul euro și dolarului a scăzut și mai mult! Cursul valutar BNM pentru 13 octombrie 

În primele trei zile ale săptămânii, euro și dolarul au pierdut câte aproximativ 10 bani la cursul valutar oficial.

Miercuri, 13 octombrie, leul moldovenesc urcă pentru a treia zi în cotațiile valutare oficiale în raport cu euro și dolarul. Și celelalte principale valute de referință – leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusească – au un ușor trend descendent la cursul zilei.

Prețul euro scade miercuri cu 3 bani, după ce marți a scăzut cu 4 bani, iar dolarul se ieftinește cu mai puțin de un ban, după ce marți pierduse 5 bani la cursul anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM). Ambele valute au mai pierdut câte 4 bani la cursul oficial de luni.

Iată ratele de schimb valutar anunțate de BNM pentru miercuri, 13 octombrie:   

  • un dolar american echivalează cu 17,3742 lei,
  • un euro este cotat cu 20,0723 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 65,94 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0552 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 24,19 bani.

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Pe parcursul lunii septembrie, pentru a ține sub control prețul valutelor, BNM a intervenit pe piața internă sub formă de vânzări de valută în valoare de 7,20 de milioane de dolari americani.

Inflație de 6,68% în septembrie

Ritmul anual al inflaţiei a constituit 6,68% în luna septembrie 2021. În luna august, rata inflaţiei a fost de 4,64%. O inflație anuală de aproximativ 5% este considerată de BNM optimă pentru dezvoltarea economiei moldovenești.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat pe 5 octombrie cu 0,85%  puncte procentual rata de bază, până la 5,5 puncte procentuale, în încercarea de a ține sub control creșterea inflației.

Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au constituit 3 miliarde 961 de milioane 820 mii de dolari americani (3 961,82 mil. dolari SUA) pe data de 30 septembrie 2021. Rezervele valutare ale BNM au fost la data menționată în descreștere cu 14,29  milioane de dolari, în comparație cu 26 august 2021.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?