Într-un final, Ucraina va cunoaște pacea, iar datorită politicii actualei puteri de la Chișinău privind neutralitatea țării, Moldova nu va fi atacată, crede primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, scrie zdg.md
Mircea Snegur susține că Ucraina se confruntă acum cu un război cu Rusia de aceeași natură cu cel care a avut loc în regiunea transnistreană în 1992, „doar că teritoriul nostru e mult mai mic”.
”E un război pe care eu personal îl condamn, de rând cu toți oamenii, mai ales pentru că noi, acum 30 de ani, am trecut printr-un război similar, doar că nu de aceeași intensitate. Este cunoscut faptul că atunci, cercurile ostile de la Moscova i-au înarmat pe separatiști, i-au susținut militar, logistic și economic”, declară primul președinte al Republicii Moldova pentru Ziarul de Gardă..
Mircea Snegur spune că că războiul purtat de Rusia în Ucraina este analog celui din regiunea transnistreană din 1992.
”I-au trimis pe poziții cu sub pretextul că ar fi în calitate de instructori. Exact ca și acum – operațiune specială pentru a apăra Lugansk și Donețk. De fapt, ei bombardează toată Ucraina. Eu cred că nimeni nu s-a așteptat că Putin va ataca Ucraina în întregime. Se putea gândi că doar va recunoaște așa-zisele republici independente Lugansk și Donețk, își va instala armata rusă acolo (la fel ca și în Transnistria), cu scopul ca să le desprindă cu totul de Ucraina, dar deja se vede ce vrea. Vrea să distrugă Ucraina cu
totul, cu pretextul, mi-e și silă să spun ce prostii debitează Putin – „conducere fascistă, ultranaționaliști”. Definitiv pot spune că Putin și rușii lui sunt agresori, sunt ucigași”, a declarat Snegur, potrivit ZdG.
Snegur consideră că Putin „și-a dorit istorie veșnică”.
Cum a început războiul din Ucraina?
În 2021, Rusia a pornit o concentrare de forțe militare de mare amploare în apropierea frontierei de est a Ucrainei, fapt care a stârnit o mare îngrijorare în Ucraina, în Europa și în întreaga lume.
La 21 februarie 2022, după mai multe săptămâni de tensiuni extreme, președintele Vladimir Putin a decis să recunoască drept entități independente zonele care nu sunt controlate de guvern ale oblastelor Donețk și Luhansk (regiuni administrative) din Ucraina și să trimită trupe ruse în aceste zone. Această decizie a venit ca urmare a unui vot favorabil din partea Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului Rusiei) la 15 februarie. La 24 februarie 2022, Rusia a început invadarea Ucrainei.
Sursa: zdg.md/consilium.europa.eu