Președintele Azerbaidjanului: 27.000 de persoane locuiesc pe teritoriul controlat de forțele de menținere a păcii ruse

Președintele Azerbaidjanului: 27.000 de persoane locuiesc pe teritoriul controlat de forțele de menținere a păcii ruse  

Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat miercuri, 12 ianuarie, presei locale că „este o mare diferență” între „numărul persoanelor care sosesc în Karabah, Hankendi și alte locuri controlate de forțele ruse de menținere a păcii” și numărul oamenilor care pleacă de acolo.

„Mulți pleacă de acolo. Monitorizăm acest lucru”, a declarat liderul azer, citat de portalul report.az.

„Chiar monitorizăm că 91% dintre mașinile care intră – spunând că anume 91, arăt cât de exact cunoaștem acest lucru – nu sunt verificate. Nu sunt verificate doar 46% dintre mașinile care pleacă de acolo. Aceasta ce arată? Aceasta arată că forțele ruse de menținere a păcii se străduiesc să se asigure că intrarea este liberă, dar la ieșire există anumite probleme. Adică, opresc această mașină, interoghează etc. Adică vor ca oamenii să nu plece de acolo. Și acest lucru nu poate fi întâmplător”, a afirmat Ilham Aliev.

„Nu poate exista o atât de mare diferență. Știm atât numărul de mașini, cât și numărul de persoane, câte persoane au intrat, câte au plecat, iar aceasta este o chestiune inacceptabilă. Conform informațiilor pe care le avem, 38 de mii din  populația plecată în timpul războiului s-a întors după cel de-al doilea război din Karabah, 11 mii dintre cei care s-au întors au părăsit aceste locuri pentru totdeauna. Potrivit informațiilor actualizate, acum 27 de mii de oameni locuiesc pe teritoriul controlat de forțele de menținere a păcii ruse”, a declarat președintele Azerbaidjanului.

„Iată, cu excepția acestor două aspecte, pe ansamblu, repet, le evaluez pozitiv funcția. Nu au fost incidente majore. Incidentele au avut loc la granița armeno-azerbaidjană, adică nu au fost incidente grave în acea zonă” (în zona controlată de forțele de pace ruse – nota red.), a subliniat Ilham Aliev.

Reamintim că noi schimburi de focuri au izbucnit la frontiera dintre Azerbaidjan și Armenia pe 11 ianuarie. Baku și Erevean se acuză reciproc de provocarea incidentelor violente, soldate cu moartea și rănirea unor soldați.

Ministerul Apărării de la Baku a informat despre moartea unui militar azer.

Ministerul Apărării de la Erevan a anunțat că doi soldaţi armeni au fost ucişi şi alţii doi au fost răniţi în provincia Gegharkunik, situată la graniţa de est a ţării.   

Potrivit relatărilor agențiilor de presă, la sfârșitul zilei de marți situația era „relativ stabilă”.

Noile tensiuni au izbucnit în pofida faptului că în noiembrie și decembrie, în cadrul unor întrevederi la Soci, apoi la Bruxelles, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, şi prim-ministrul Armeniei, Nikol Paşinian, au discutat despre calmarea situației.

Ministerul de Externe de la Baku i-a adresat Erevanului o declarație în care „condamnă ferm provocările militare” de marți. În declarație se spune că, „urmare a unei provocări comise de forțele armate ale Armeniei”, un soldat azer a fost ucis pe direcția Kalbajar a frontierei azero-armene.

„Condamnăm ferm continuarea provocărilor militare de către partea armeană”, declară ministerul de Externe al Azerbaidjanului.

În declarație se mai spune că „conducerea militaro-politică a Armeniei, care a comis o altă provocare sângeroasă la frontiera de stat, în loc să ia măsuri pentru normalizarea relațiilor dintre cele două țări, este direct responsabilă pentru agravarea situației din regiune”.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?