Foto: stiri.md

Platon ar urma să ceară azil politic în Marea Britanie – Inga Grigoriu prezintă documente

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar urma să ceară azil politic în Marea Britanie. De acest fapt e aproape sigură Inga Grigoriu, Președinta Comisiei „Laundromat”, care prezintă și documente care confirmă că mai multe off-shoruri implicate în scheme financiare afiliate lui Veaceslav Platon sunt din Marea Britanie.

„Șirul mai jos de entități juridice fondate în paradisuri fiscale – zone off-shore, l-am decupat din unul dintre răspunsurile oferite Comisiei Laundromat de către Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB). Aceste companii fantomă le găsiți și în alte scheme, inginerii financiare marca platon/plahotniuc/șor &Co. Atașez această filă ca să înțelegeți de ce anume Marea Britanie a fost destinația lui Platon, ca de acolo să ceară azil politic” a spus Grigoriu.

Totodată, Inga Grigoriu susține că răspunsul de 36 pagini al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălătorii Banilor este atașat la Raportul final al Comisiei. „De asemenea, conține nume, prenume” a precizat Grigoriu.

Amintim că Veaceslav Platon a zburat, ieri după-amiază, spre Londra. Dej mai multe surse menționează că Platon ar urma să ceară azil politic în Marea Britanie.

Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală precizează că în prezent nu există vreo interdicție în privința lui Veaceslav Platon.

„Desfășurarea normală a procedurilor penale pendinte de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, este inclusiv în interesul cetățeanului Platon. Prin urmare, Procuratura nu vede logica pentru ca numitul să se eschiveze. Actualmente, nu există vreo lucrare pendinte în care se impunea necesitatea aplicării față de cetățeanul Platon, a vreunei măsuri preventive”, precizează procurorii.

Acum un an, Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție, după ce a petrecut patru ani în Penitenciarul numărul 13. Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție, la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară, iar pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de pușcărie. El a fost adus în țară, în 2016, cu o cursă charter, fiind încătușat la Kiev. Cursa a costat peste 63 de miii de lei, conform Inspectoratului General al Poliției.

Dosar Media

Ai o noutate?