Piața de asigurări și reasigurări va fi reglementată de o nouă lege

Piața de asigurări și reasigurări va fi reglementată de o nouă lege. Comisia economie, buget și finanțe a examinat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul Legii privind activitatea de asigurare și reasigurare.

Proiectul a fost elaborat de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), în colaborare cu experți ai Băncii Mondiale, în cadrul proiectului de asistență tehnică ”Reforma pieței de asigurări din Moldova”.

Scopul proiectului este consolidarea sectorului de asigurări și pregătirea pieței pentru așa-numită ”Solvabilitate II” – punerea în aplicare a cerințelor de guvernanță internă și de gestionare a riscurilor de către companiile de asigurări, sporirea capacităților angajaților CNPF pentru evaluarea guvernanței și riscurilor, etc.

”Solvabilitatea II” se referă la cerințe cantitative, printre care capitalul minim și de solvabilitate; cerințe calitative, inclusiv managementul riscului, actuarial, de control intern și de audit intern; cerințe de raportare.

Printre prevederile legii sunt statuarea managementului riscului; cerința de capital minim care va fie realizată etapizat, timp de trei ani;  transparența informației oferite publicului; condiții de licențiere a societăților de asigurare/reasigurare; îmbunătățirea procesului de supraveghere; modalitatea de gestiune a crizelor; competențele CNPF în calitate de supraveghetor; activitatea intermediarilor, etc.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat raportul la proiect. Acesta urmează a fi votat în plenul Legislativului. Textul proiectului Legii privind activitatea de asigurare și reasigurare poate fi consultat AICI.

Dosar Media

Ai o noutate?