Foto: Canva

Persoanele care au bronşită acută vor beneficia de medicamente compensate

Persoanele care au bronşită acută vor beneficia de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că afecţiunea respectivă a fost inclusă în lista maladiilor prioritare frecvent întâlnite în practica medicului de familie, în contextul creşterii numărului de pacienţi cu infecţii respiratorii acute care se tratează la domiciliu şi evoluţiei situaţiei epidemiologice prin COVID-19 în Republica Moldova.

Preparatele destinate bronşitei acute vor fi prescrise de către medicii de familie pentru tratamentul episodic în condiţii de ambulatoriu în sala de tratamente/staţionar de zi, cabinete de proceduri și la domiciliu.

Aceste medicamente vor fi compensate în proporţie de 100% pentru copiii cu vârsta de până la 18 ani şi de 70% în cazul adulţilor. Cetăţenii pot beneficia în mod gratuit de cel puțin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaționale din cele compensate parţial din fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Totodată, persoanele care suferă de osteoartroză, vor beneficia de două medicamente compensate destinate tratamentului maladiilor osteoarticulare Aceclofenacum și Diclofenacum, care vor fi prescrise de către medicul de familie.

La fel, va fi sporit accesul pacienților care suferă de diabet zaharat la insuline umane sub formă de cartușe, care sunt mai ușor de administrat și prezintă mai multe avantaje.

Dosar Media

Ai o noutate?