Pensie mai mare din toamnă: Cine va beneficia de majorările promise de Guvernul Gavrilița.
Pensia minimă în Republica Moldova ar urma să fie majorată până la 2000 de lei. Cel puţin asta promite guvernarea PAS iar banii necesari vor fi realocaţi de la încasările suplimentare din bugetul de stat şi din finanţările externe anunţate de partenerii străini. Premierul Natalia Gavriliţa a dat de înţeles că majorarea pensiilor ar putea fi precedată de o majorare a vârstei de pensionare, scrie tvrmoldova.m.
Natalia Gavrilița a anunțat că majorarea de 2 mii de lei la pensii se va realiza doar pentru cei cu stagiu complet de muncă.
„Sunt prevăzute mai multe modificări și vor fi majorări, inclusiv pentru persoanele cu stagiu incomplet, dar nu în măsura în care se majoreaza pensiile”, a declarat Gavrilița.
Deşi guvernarea nu o spune deocamdată tranşant, experţii economici cred că Executivul va fi nevoit să recurgă la această decizie nepopulară. Potrivit reprezentanţilor guvernării, majorarea pensiei minime, până la 2 mii de lei, ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie. Reprezentanţii PAS spun cei 50 de milioane de euro anunţaţi de Uniunea Europeană şi banii de la FMI vor permite Guvernului să asigure un echilibru al bugetului de stat şi să majoreze pensia minimă până la 2000 de lei.
„În primul rând noi anticipăm o creştere economică şi respectiv, o încasare la bugetul de stat. În plus, vor fi mai multe oportunităţi de finanţare externă. Astfel o să găsim resurse ca să majorăm pensia minimă. trebuie să înţelegem cu toţii că există pensionari care au lucrat 30-40 de ani şi au pensii de 1200-1400 de lei. este de datoria statului să facă acest pas”, susține Radu Marian, deputat PAS
De cealaltă parte, opoziţia nu vede cu ochi buni majorarea pensiilor din contul împrumuturilor externe, totuşi spune că va susţine orice iniţiativă menită să îmbunătăţească viaţa oamenilor.
„Este un pas greşit să împrumuţi fonduri şi să majorezi pensii, pentru că banii aceştia se consumă şi ei nu vin la dezvoltarea economiei, nu vin la dezvoltarea ţării. 03.11 sigur că vom susţine, noi singuri am iniţiat un proiect de lege în acest sens care să fie mai cuprinzător, să nu fie vorba doar despre cei care au pensia mică, ci şi de cei care primesc ajutor social, invalizi”, spune Veaceslav Ioniță, expert economic.
Experţii economici anticipează că, după majorarea pensiei minime, guvernanţii vor propune şi majorarea vârstei de pensionare. Potrivit lor, bugetul de stat nu va face faţă majorării pensiei minime şi menţinerii unei vârste reduse de pensionare.