Pensia a crescut, iar acum va crește vârsta de pensionare: Deputații PAS au înregistrat un proiect de lege

Pensia a crescut, iar acum va crește vârsta de pensionare: Deputații PAS, în colaborare cu Guvernul, au elaborat și înregistrat un proiect de lege privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, revenirea la vârsta de pensionare și schimbarea formulei de indexare a pensiilor.

Potrivit deputatului PAS, Dan Perciun, „proiectul revizuiește modificările neconstituționale promovate în decembrie 2020 și oferă mai multe noutăți bune pentru cetățeni”.

„Astfel, „cei care care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard se vor putea pensiona la orice vârstă. Pentru bărbați va fi nevoie de un stagiu mai mare cu 5 ani decât cel standard, pentru doamne cu 3. Asta înseamnă că bărbații la 1 ianuarie 2022 se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar doamnele 35.6 ani. În cazul doamnelor stagiul necesar va crește gradual până la 37 de ani în 2024”, spune Dan Perciun.


Deputatul PAS susține că, de altă parte, formula de indexare va ține cont nu doar de creșterea prețurilor dar și de creșterea economică reală.

”Pensiile se vor indexa o dată pe an, în aprilie, cu inflația pe anul precedent, dar totodată se vor majora cu o sumă fixă pentru toți în funcție de creșterea economică. Am optat pentru o sumă fixă calculată ca 50% din creșterea economică reală multiplicată cu pensia medie pentru a aduce o mai mare echitate în sistem, reducând din decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici pensii”, a precizat Perciun.


Totodată, Dan Perciun a menționat că prezentul proiect de lege anulează prevederile din 2020 și revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare.

”La 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați rămâne a fi 63 de ani, pentru femei va fi 59.6 ani la 1 ianuarie și 60 de ani la 1 iulie 2022. Vârsta va crește gradual pentru doamne până la 63 de ani în 2028”, adaugă deputatul.


Totodată, acesta menționează că prin acest proiect de lege și-au propus atât să ofere celor cu o carieră lungă dreptul la pensie, cât și să mențină sustenabilitatea fondului de asigurări sociale.


PSRM a criticat acest proiect, menționând că „în condițiile scumpirilor fără precedent este un genocid social”.
Amintim că pensia minimă în Moldova a fost majorată din 1 octombrie pentru cei cu stagiu de muncă complet.

Dosar Media

Ai o noutate?