FOTO: giurgiuveanul.ro

PAS vrea plafonarea prețurilor la produsele petroliere o dată la două săptămâni și implicarea Guvernului în stabilirea marjei

Un grup de deputați PAS din Parlament a înregistrat un proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la produse petroliere.

Potrivit deputatului PAS, Radu Marian, acest proiect de lege e necesar din motiv că actuala metodologie nu funcționează și le permite petroliștilor mărească cheltuielile așa cum vor ei.

”Petroliștii își pot include în cost tot felul de costuri, cum ar fi cheltuieli de protocol, sporuri, călătorii, training-uri etc. Și cu cât cheltuielile raportate sunt mai mari, cu atât prețul pe care-l aplică consumatorilor este mai mare. Din păcate, ANRE nu are capacitate și este prea slabă pentru a monitoriza modul în care aceste cheltuieli se raportează”, anunță deputatul.

Deputații PAS propun ca prețul la importul şi comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere să fie stabilite conform următoarelor componente:

  • Valoarea medie a cotațiilor medii internaționale PLATTS, în funcţie de regiunea din care este efectuat importul;
  • Cota accizelor aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova;
  • Cota taxei pe valoarea adăugată, aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii Moldova;
  • Marja comercială specifică – care se va stabili anual de către ANRE, iar ca măsură specială de echilibrare a atribuțiilor funcționale, noi propunem ca această să fie stabilită în coordonare cu Guvernul.

”Aceasta este o noutate a acestui proiect de lege – și anume faptul că propunem implicarea Guvernului în stabilirea marjei, dar fără a diminua din independența ANRE”, menționează Radu Marian.

De asemenea, o altă propunere este ca ANRE să stabilească prețurile plafon o dată la două săptămâni, astfel ca prețurile de pe piață să reflecte cât mai real tendințele de pe piața internațională.

„Conform proiectului PAS, Agenția va fi în drept să ajusteze marja comercială în cazurile de apariție a unor factori  imprevizibili externi. cum ar fi creșteri bruște pe piețele internaționale, care duc la modificarea cu mai mult de 5% a marjei stabilite anterior. Această prevedere ar proteja populația de șocuri și de majorările bruște și în lanț”, adaugă deputatul.

Dosar Media

Ai o noutate?