Partidul Acțiune și Solidaritate solicită Comisiei Electorale Centrale să deschidă 198 de secții de votare pentru aceste alegeri. Asta ar însemna cu 59 de secții de votare mai mult decât în alegerile prezidențiale.
În cadrul unei conferințe de presă, președintele PAS Igor Grosu, a declarat că a fost surprins plăcut ieri să vadă cum peste 100 de mii de cetățeni din diasporă s-au înregistrat prealabil ca alegători.
„Și de data aceasta cetățenii din diasporă au dat un exemplu de mobilizare, de implicare și au transmis un mesaj foarte clar, odată pentru autoritățile noastre, responsabile de organizare și doi, pentru noi, cei de acasă, despre cum trebuie să ne mobilizăm și să ne implicăm la alegerile parlamentare anticipate.”, a declarat Grosu.
Vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, a anunțat că a expediat astăzi în adresa Comisiei Electorale Centrale propunerile PAS privind suplinirea numărului secțiilor de votare.
„La alegerile prezidențiale din 2020, precum se știe, am avut o prezență impresionantă la secțiile de votare. Din păcate, pentru mulți cetățeni nu au ajuns buletine de vot la unele secții, iar pentru alții experiența de la alegeri a însemnat ore în șir așteptând să voteze sau distanțe enorme parcurse până la secția de votare”, a spus el.
Suplimentarea secțiilor de votare vizează:
– 9 secții suplimentare în Germania, este vorba de +1 secție la Berlin, +2 la Frankfurt și deschiderea unor secții noi la Potsdam, Leipzig, Nurnberg, Dusseldorf, Hannover, Bremen..
– În Irlanda – deschiderea încă a unei secții la Dublin și câte una în orașul Cork și Drogheda.
– Pentru Marea Britanie s-a propus deschiderea încă a 3 secții în Londra, dar și a unor secții suplimentare în Northampton, Leicester, Liverpool, Cambridge.
– În Franța, unde la fel au fost înregistrate cozi imense la secțiile de votare și buletine de vot insuficiente, propunem deschiderea a 3 secții suplimentare la Paris și în regiunea Parisului, dar și a unei secții în Toulouse, la sudul Franței.
– În Italia este necesară deschiderea unor noi secții în următoarele orașe: Terni, Bologna, Parma, Cesena, Padova, Verona, Venezia-Mestre, Milano, Piacenza, Grosseto, Reggio-Calabria.
– Pentru Israel s-a propus deschiderea suplimentar secției din Tel-Aviv a unei secții în orașul Beer-Sheva, Haifa și Ierusalim. Duminica e zi de lucru în Israel, cetățenii nu-și pot permite deplasarea către orașe îndepărtate, iar cele propuse de noi sunt orașe cu concentrație mare de moldoveni, care vor să participe la alegeri.
– Pentru SUA s-a propus deschiderea a noi secții la Pensacola, Portland, Miami, Philadelphia, Las Vegas. În Statele Unite cetățenii noștri se confruntă cu problema distanțelor foarte mari până la secțiile de votare, am primit în mai multe rânduri solicitări din partea diasporei cu privire la deschiderea secțiilor anume în aceste orașe.
– Deschiderea a noi secții și în România, Belgia, Luxemburg, Islanda, Danemarca, Spania, Portugalia, Grecia, Canada, Elveția, Olanda, Finlanda, Norvegia, regiunea Irlandei de Nord-Belfast.
Deputata PAS, Galina Sajin a amintit că la alegerile parlamentare anticipate cetățenii pot vota chiar dacă nu s-au înregistrat prealabil pe site-ul CEC. Înregistrarea este un exercițiu opțional, cu rol de informare a autorităților despre localitățile în care se află cetățenii.
De asemenea, actele în baza cărora alegătorii ar putea vota sunt:
– buletinul de identitate valabil cu fișa de însoțire,
– pașaportul valabil sau expirat,
– livretul de marinar.
Deputata PAS a solicitat și o organizare mai bună în secții prin implementarea următoarelor măsuri:
– Dotarea secțiilor de votare cu cât mai multe scanere, mai multe calculatoare și cabine de vot. Insuficiența acestora a fost unul dintre principalele motive de creare a cozilor la secții în 2020.
– Asigurarea birourilor electorale ale secțiilor de votare cu numărul maxim de membri prevăzut de lege;
– Măsurarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor înainte de a intra în secție, pentru a economisi timpul de votare și a fluidiza alegătorii;
– Cooptarea voluntarilor pentru a organiza alegătorii și a asigura ordinea la secțiile unde există potențial mare de participare, având în vedere datele de la scrutinul prezidențial.
– Deschiderea secțiilor de votare în încăperi cât mai spațioase, în special în localitățile unde a fost o prezență ridicată la scrutinul prezidențial din 2020.