Foto: facebook/CEC

Partenerii externi cer autorităților de la Chișinău să organizeze alegeri libere și corecte

Viitoarele alegeri prezidenţiale de la 1 noiembrie 2020 trebuie să se desfăşoare ”într-un mod credibil, incluziv şi transparent, menţinând standardele democratice şi asigurând respectarea statului de drept în conformitate cu angajamentele internaţionale ale ţării şi cele luate prin Acordul de asociere cu UE”, menţionează Serviciul European de Acţiune Externă.

Și Ambasadorul SUA la Chișinău, a remarcat necesitatea desfășurării unor alegeri corecte.

”Pe 1 noiembrie cetățenii Republicii Moldova vor merge la urne pentru a-și exercita dreptul de a alege președintele țării. Este un vot important pentru viitorul Republicii Moldova și un test vital pentru instituțiile Republicii Moldova. Liderii  Republicii Moldova au oportunitatea, dar și obligațiunea, asigurării unui proces electoral liber și onest care să respecte voința poporului. Această obligațiune înseamnă asigurarea condițiilor egale de joc pentru toți candidații precum și a unui proces transparent de înregistrare, aplicarea imparțială a legilor și regulilor electorale și un acces echidistant la sursele mass media și locațiile de campanie” se arată în mesajul publicat de Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, pe pagina web a Ambasadei SUA la Chișinău. 

Într-o declarație comună, Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Suedia, au solicitat autorităților de la Chișinau să fie organizate alegeri libere și corecte.

”Miza este foarte mare pentru cetățenii Republicii Moldova în ceea ce privește respectarea standardelor democratice și consolidarea statul de drept, în conformitate cu angajamentele țării în temeiul Acordului de asociere ca cadru al relațiilor sale cu UE.
Desfășurarea alegerilor într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, în acord cu standardele internaționale, este un test crucial pentru respectarea valorilor care stau chiar la baza relației noastre. Acest lucru este, de asemenea, esențial pentru dezvoltarea în continuare a Republicii Moldova ca țară democratică și pentru consolidarea încrederii cetățenilor săi în instituțiile de stat”, scrie în declarația comună cu privire la viitoarele alegeri prezidențiale din 1 noiembrie 2020

 

Cristina Bumbu

Ai o noutate?