Foto: TVRMoldova

Parlamentul a susținut reducerea vârstei de pensionare: 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbati

Parlamentul, cu majoritatea voturilor, a aprobat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii, pentru ambele lecturi. Acesta prevede stabilirea vârstei standard de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani – pentru bărbati, începând cu 1 ianuarie 2021.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM.

Vladimir Odnostalco, unul din autorii proiectului, a menționat că o altă prevedere importantă presupune că  pentru femeile care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani 5 și mai mulți copii se stabilește vârsta de pensionare de 54 ani.

Totodată, pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite de muncă cel puțin 10 ani compleți, vârsta standard de pensionare se diminuează cu de la 5 ani până la 9 ani și 6 luni, în funcție de stagiu.

Un proiect care, de asemenea, urmărește scopul readucerii, de la 1 ianuarie 2021, a vârstei standard de pensionare de 57 și 62 de ani a fost înaintat de un grup de deputați ai Fracțiunii Partidului ȘOR.

Unul din autori, deputata Reghina Apostolova, argumentează că majorarea progresivă din 2017 a vârstei standard de pensionare până la 63 de ani atât pentru bărbați cât și pentru femei nu a ținut cont de speranța de viață în Republica Moldova, dar și de speranța de viață sănătoasă din tară.

Cele două proiecte au fost votate în două lecturi prin comasare.

Dosar Media

Ai o noutate?