Pandemia: Sănătatea mintală a tinerilor s-a deteriorat brusc din cauza ”crizei COVID”

În Belgia, în clinicile pentru boli mintale, se atestă o creștere bruscă a pacienților care au avut tentative de suicid sau stări depresive în legătură cu situația provocată de pandemia de coronavirus. În mod special, din cauza restricțiilor.

Numărul cazurilor s-a mărit atât de mult, încât deja clinicile nu mai fac față numărului mare de pacienți, personalul medical este insuficient și nici locuri în spitale nu mai sunt.

Creșterea numărului de pacienți care suferă de boli mintale se atestă nu doar în Belgia. Organizația Mondială a Sănătății anunță că înrăutățirea sănătății mintale se produce paralel cu pandemia de  coronavirus. În acest sens organizațiile de profil încearcă să întreprindă măsuri coordonate pentru a putea ține situația sub control în toate țările.

Problemele psihice pot apărea atât la cei care sunt în zona de risc, cât și în cazul celor care niciodată nu s-au adresat unui specialist în problem mentale.

Organizația Mondială a Muncii a stabilit că din cauza pandemiei jumătate din tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani suferă de stări depresive și anxietate, aceleași stări sunt înregistrate și în cazul a 20% din lucrătorii medicali.

Potrivit datelor prezentate de autoritățile franceze, fiecare al treilea student atestă simptome de stres. Recent, în Franța, studenții împreună cu profesorii au solicitat autorităților să întreprindă măsuri pentru a asigura un ”mediu de viață și studiu mai bun” în perioada crizei pandemice. .

Când ne confruntăm cu o criză, sănătatea minții noastre este prima afectată

Paradoxal, sănătatea mintală este primul lucru care ne ajută să rezistăm și să supraviețuim crizei.

În criză, creierul își reduce instinctiv funcțiile superioare, cele care susțin planificarea pe termen lung, și trece într-un regim primitiv de reacție imediată la amenințări. Dacă aceste simptome sunt recurente și persistente, capacitatea de autoliniștire a creierului scade. În mijlocul actualei crize provocate de COVID19, avem nevoie mai mult ca oricând de capacitatea noastră de autoliniștire.

Primii pași către echilibrarea gândirii și sănătății sunt: să recunoaștem că trăim în regim de criză, să avem capacitatea de a contracara aceste fenomene prin modalități calmante și eficace de rezolvare a problemelor și să facem tot ce putem pentru a ne activa funcțiile superioare ale creierului, pentru a accesa acele părți ale creierului care ne vor ghida să traversăm această perioadă.

Este important să nu uităm că sunt lucruri pe care le putem controla, dar și lucruri care ne scapă cu totul de sub control.

Îngrijorările constante cu privire la aceste aspecte ne provoacă în corp explozii de anxietate, afectându-ne direct sănătatea mintală și fizică. Anxietatea și stresul ne pot afecta și sistemul imunitar, ceea ce ne poate face mai vulnerabili în fața unei boli infecțioase.

Suntem împreună în această situație, haideți să fim solidari.

Pentru a limita simptomele extreme care vă pot afecta sănătatea mintală, sunt anumite lucruri pe care le puteți face în fiecare zi.

Respectați o rutină zilnică. Treziți-vă dimineața, faceți duș și îmbrăcați-vă ca și cum ar trebui să ieșiți din casă. Faceți-vă patul și faceți curățenie în casă. Faceți exerciții de întindere și sport. Dacă sunteți sub tratament, aveți grijă să vă luați medicamentele și păstrați legătura cu medicul. Mâncați suficient de sănătos și încercați să consumați multe legume și fructe în fiecare zi. Dacă munciți de acasă, mențineți curat spațiul în care lucrați. Reduceți consumul de cofeină, întrucât sporește nivelul anxietății. Comunicați prin aplicații video online cu prietenii și familia. Deconectați-vă periodic de la rețelele de socializare pe parcursul zilei. Dacă traversați o perioadă dificilă, luați legătura online cu un psiholog.

Dosar Media

Ai o noutate?