După ce jurnaliștii de la RISE, au scris într-o investigație că Ilan Șor ar fi fost monitorizat de unitățile speciale MAI în cadrul mai multor dosare privind o rețea de trafic cu cocaină columbiană. Jurnaliștii care au lucrat la investigație spun că ar fi vorba despre gruparea formată pe infrastructura de afaceri a lui Iurie Luncașu, care s-a sinucis în august 2019 și care ar fi fost prieten cu Vlad Plahotniuc.
RISE a publicat copia unei note în care sunt descrise deplasările lui Ilan Șor, comportamentul său, precum și o listă cu cercul de persoane cu care acesta ar fi comunicat în perioada respectivă.
Investigația jurnaliștilor l-a deranjat pe Șor, care a decis să-i amenințe cu judecata pe autorii materialului.
Deputatul Ilan Șor, care nu a mai fost în Parlament de mai bine de un an, a calificat investigația lansată de RISE, Moldova drept o „linșare mediatică” și a anunțat că va da în judecată atât autorii acesteia cât și sursele media care au distribuit informația. Reacția acestuia vine în contextul în care jurnaliștii RISE Moldova au publicat noi dovezi din trecutul parlamentarului.
”În primul rând, îi voi acționa în judecată pe autorii pretinsei investigații pentru informațiile mincinoase și defăimătoare care se conțin în ea. Bineînțeles, obiectul procesului judiciar va fi RISE-Moldova, care a publicat materialul. În al doilea rând, voi acționa în judecată toate sursele media care au redistribuit materialul cu referire la RISE, ei luând parte la campania de defăimare împotriva mea. Este evident pentru orice jurnalist că este vorba despre o comandă mediocră plătită, plină de minciuni monstruoase. Așadar, referința la sursă nu poate fi o scuză și nu poate scuti pe nimeni de răspundere”, a declarat Șor într- o intervenție video.
În opinia acestuia, investigația jurnalistică este una care „abundă în greșeli gramaticale și care nu are nici un suport factologic”. Acesta acuză jurnaliștii că ar urmări linșarea mediatică a acestuia și că ar fi recurs la minciuni pentru a-l discredita.
”Dar, întrucât nu există probe pentru acuzații întemeiate la adresa mea, băieții au hotărât să acționeze după principiul lui Goebbels, potrivit căruia cu cât minciuna este mai gravă, cu atât e mai credibilă. Așa a luat naștere această făcătură, care a fost denumită zgomotos „investigație jurnalistică”. Ei, bine, în instanță veți avea ocazia să depuneți mărturii, să povestiți cine anume și pentru ce sume a comandat acest fals. Chiar dacă vi s-a plătit mult pentru asta, „investigația” voastră este totuși foarte ieftină și ticăloasă”, a punctat Ilan Șor.
Menționăm că Șor a fugit din Moldova după schimbarea puterii de la Chișinău, în iunie 2019. Potrivit Procuraturii Generale, acesta s-ar afla în Israel.
Fostul primar de Orhei a fost reținut în mai 2015 și condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare de tip semiînchis pentru escrocherie şi spălare de bani. Cu toate astea, instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Ilan Șor se declară nevinovat, acesta a părăsit Republica Moldova în iunie 2019.