La un an de la introducerea măsurilor dure în toată țara în Moldova a fost instituită din nou stare de urgență. Exponenții formațiunilor care au votat miercuri pentru instituirea stării de urgență susțin că nu se va ajunge la un lockdown general. De altă parte, celelalte partide sunt revoltate că acest document a fost votat fără a stipula clar ce restricții vor fi instituite sau cum va ajuta statul persoanele rămase fără un sprijin financiar.
Președintele țării, Maia Sandu, susține că așteaptă acțiuni concrete de la guvern pentru a reduce numărul de infectări și decese din cauza COVID. Totodată, ea a precizat că nu intenționează deocamdată să conteste la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență până pe 30 mai, dar nu exclude acest lucru.
”Nu are nimic în ea care să spună foarte clar ce înseamnă starea de urgență, cum aceste măsuri, care lipsesc, măsurile din stare de urgență, vor conduce la micșorarea numărului de oameni care se infectează, cum vor fi compensați cei care de pe urma acestor măsuri vor ave de pierdut anumite venituri și cum bugetul le va compensa”, declară președintele țării Maia Sandu.
Vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, susține că starea de urgență este mai degrabă o stare de ”demență”. Respectiv, în realitate, ieri au fost amânate alegeri anticipate, probabil, până în toamna
”Starea de demență. Starea de urgență a fost introdusă nu în interesul cetățenilor, ci în interesul celor doi politicieni – Igor Dodon și Maia Sandu. Țara nu are nevoie acum de starea de urgență și înghețarea economiei. Atribuțiile CNESP sunt suficiente pentru gestionarea situației și introducerea anumitor restricții. În realitate, ieri au fost amânate alegeri anticipate, probabil, până în toamnă”, declară Slusari.
Ministrul interimar al Justiției, care a și propus Executivului proiectul de hotărâre privind recomandarea instituirii stării de urgență de către Parlament a venit cu mai multe precizări, în care menționează că, de fapt, decizia nu a re scopul de anula alegerile anticipate, dar sunt o necesitate vitală.
”Un grup de deputați au încercat să facă show prin Parlament ieri, încercând să convingă opinia publică că, scopul real al stării de urgență este amânarea alegerilor anticipate și nu gestionarea crizei pandemice. Pentru Guvernul în demisie însă, starea de urgență este o șansă de a pune umărul la a salva vieți omenești, grație competențelor ce le-am obținut, chiar dacă ne-am asumat riscurile să fim loviți politic și nemulțumirea oamenilor să fie canalizată spre noi, riscuri pe care am putut să nu ni le asumăm fiind în demisie”, susține Nagacevschi.
Grupul parlamentar PRO Moldova înțelege necesitatea stringentă de introducere a stării de urgență în sănătate publică pentru a reduce intensitatea răspândirii pandemiei de COVID-19 în țara noastră, dar consideră că aceasta trebuie să fie însoțită de un plan clar de acțiuni și măsuri ce vor fi implementate.
”Nu am primit răspunsuri la întrebările ce fac părinții cu copii de vârstă preșcolară dacă grădinițele vor fi închise și pentru cât timp; ce fac elevii și studenții cu examenele de absolvire; în ce condiții își vor desfășura agenții economici din piețe, magazine, HoReCa, frizerii, stomatologii, și nu numai, în continuare activitatea; dacă și ce compensații vor fi asigurate angajaților care vor fi nevoiți să stea acasă sau celor care își vor pierde locul de muncă”, declarat deputatul PRO Moldova Vladimir Cebotari.
Potrivit premierului interimar Aureliu Ciocoi, medicii afirmă că „numărul de decese va ajunge până la 80-100 pe zi”. „Mortalitatea în ultimele două săptămânii – 14 decese la 100 000 de persoane, mortalitatea totală – 138 de decese la 100 000 de persoane. La capitolul mortalitate s-a înregistrat o creștere semnificativă cu peste 30 la sută doar în ultimele două săptămâni”, a argumentat Ciocoi.
Premierul interimar a mai argumentat necesitatea instituirii stării de urgență prin faptul că, rata incidenței de infectare a depășit de câteva ori norma în baza căreia se instituie Codul Roșu. El a mai spus că la ședințele pe care are cu membrii Consiliului Consultativ al Medicilor pe lângă prim-ministru i se cere în mod expres să înăsprească restricțiile, pentru că nu se poate miza doar pe vaccinare.
Fracţiunea Partidului Acţiune şi Solidaritate examinează posibilitatea de a contesta la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului privind introducerea stării de urgenţă. Declaraţia a fost făcută de către deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, în acest caz ar fi fost încălcată procedură de înaintarea iniţiativei
”Argumentele, pe care le analizăm, ar fi, aşa la o primă vedere, atât aspectele de procedură, cât şi aspectele de fond. Întrebarea este dacă deputaţii în Parlament pot iniţia un proiect de hotărâre a Parlamentului pentru instituirea stării de urgenţă. Pe fond – noi nu am văzut absolut nicio măsură care ar fi inclusă în hotărârea Parlamentului”, a declarat Litvinenco pentru publik.md.
Expertul în drept constituţional Teodor Cîrnaţ susține că, dacă Curtea Constituţională va fi sesizată pe subiectul instituirii stării de urgenţă în Republica Moldova, există şanse mari că Înalta Curte o va declara neconstituţională.
Teodor Cîrnaţ a explicat că un Guvern în demisie, precum este Guvernul Ciocoi, nu are atribuţii de a iniţia procedura de instituire a stării de urgenţă. Din acest motiv, deputaţii au iniţiat procedura respectivă.
Însă, potrivit expertului, deputaţii nu au drept de iniţiativă în ceea ce priveşte introducerea stării de urgenţă.
”În conformitate cu Legea cu privire la stare de urgenţă, asediu şi război, avem doar doi subiecţi care pot iniţia introducerea stării de urgenţă. Aceşti subiecţi sunt preşedintele Republicii Moldova şi Guvernul plenipotenţiar. Dacă unul din aceste subiecte nu are competenţe depline pentru a cere iniţierea introducerii stării de urgenţă, atunci preşedintele Republicii Moldova are astfel de competenţe. Vedem că ceea ce s-a întâmplat în Parlament, neavând o hotărâre bine argumentată, s-a purces la delegarea dreptului de introducere a stării de urgenţă unor deputaţi. Astfel de delegări nu sunt prevăzute de lege”, a afirmat Teodor Cîrnaţ la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.
Expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc încă mai speră că, autoritățile vor institui măsuri concrete și adevărate, nu mimate, în lupta contra pandemiei. Mai ales după adoptarea stării de urgență în Republica Moldova.
Tocarciuc menționează că trebuie să îi oprim pe toți cei a căror muncă nu este vitală în case și să-i lăsăm doar pe medici și agricultori să muncească. Trei săptămâni ar schimba colosal incidența persoanelor infectate.
“Sistemul de sănătate este deja în colaps. La 1 martie mureau 20 oameni, ultima săptămâna mor zilnic 40-45. Numărul de oameni bolnavi este mare. Access la medic nu au toți. Boala e diferită de cea de anul trecut. Trebuie să îi oprim pe toți cei care pot fi opriți acasă. Să permitem numai medicilor și celor din agricultura să lucreze. În 3 săptămâni se coboară valul și ieșim în Săptămâna Mare, facem Paștele și Blajinii, peste o săptămână după Blajini ne oprim iar. Rupem ce a mai rămas. Și trăim o vară liniștită!”, susține expertul Ala Tocarciuc.
Amintim că, majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR a votat miercuri, 31 martie, pentru instituirea stării de urgenţă în Republica Moldova, până pe 30 mai. Prim-ministrul interimar, Aurel Ciocoi, a explicat că Guvernul a venit cu această propunere din cauza dinamicii negative din ultima perioadă privind evoluţia pandemiei COVID-19.
Aureliu Ciocoi a declarat că după votul Parlamentului pentru instituirea stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale se va întruni în ședință pentru aprobarea unui plan de acțiuni.