Oleg Voronin, fiul fostului președinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin, continuă lupta prin instanțele de judecată contra Băncii Naționale a Moldovei. Voronin își dorește anularea deciziei de acum doi ani, în urma căreia fost lăsat fără acţiunile de la Fincombank.
La sfârșitul lunii ianuarie 2021, Curtea de Apel Chişinău a decis să anuleze încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, din 5 august 2020. Instanţa de apel a constatat că prima instanţă „a ajuns la o concluzie pripită de a declara acțiunea inadmisibilă în temeiul art.207 alin.(2) lit.d) Codul administrativ”.
Totodată, instanța constată că ”cererea pârâtului Banca Națională a Moldovei privind declararea inadmisibilității acțiunii, nici nu a fost comunicată reclamantului-recurent Voronin Oleg”.
Acest lucru contravine ”prevederilor art.33 din Codul administrativ”, mai mult decât atât, ”Oleg Voronin ar fi fost lipsit de posibilitatea de a se expune pe marginea cererii respective”.
Menționăm că anterior Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin, a încercat să stopeze vânzarea la Bursa de Valori a Moldovei a acțiunilor de la Fincombank ce le-a deținut el și familia sa. El a acuzat BNM că i-ar fi provocat un prejudiciu de 119 milioane lei.
Cine este Vladimir Voronin?
Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941 în satul Corjova, Dubăsari.
În anul 1961 a absolvit Tehnicumul Cooperatist din Chişinău, în anul 1971 – Institutul Unional pentru Industria Alimentară, în anul 1983 – Academia de Ştiinţe Sociale de pe lângă CC al PCUS, iar în anul 1991 – Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS.
De specialitate este inginer-economist, politolog şi jurist. Are gradul militar de general-maior.
În 1993 – copreşedinte al Comitetului organizatoric al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. În anul 1994 este ales prim-secretar al CC al PCRM. În 1996 a candidat la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.
A fost deputat al Sovietului Suprem al RSSM de legislaturile a X-a şi a XI-a. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislaturile XIV-a – XVIII-a.
În perioada 4 aprilie 2001 – 11 septembrie 2009 deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.
Este cavaler al unor distincţii de prestigiu: Ordinul „Sfântul întocmai cu Apostolii Marele Cneaz Vladimir”, Ordinul „Sfântul Dreptcredincios Cneazul Dimitrii Donskoi” de gradul I (2005, Biserica Ortodoxă Rusă), Ordinul „Cneazul Iaroslav Mudrâi” de gradul I (2005, Ucraina), Ordinul „Binecuviinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” de gradul I (2005, Mitropolia Moldovei), Ordinul „Sfântul Mormânt” (2009, Biserica Ortodoxă a Ierusalimului), precum şi al unor distincţii supreme ale Bulgariei, Croaţiei şi Greciei.
Titular al premiului „Pentru activitate remarcabilă de consolidare a unităţii popoarelor ortodoxe” (2008, Fondul Internaţional al Unităţii Popoarelor Ortodoxe). Cetăţean de onoare al oraşului Milees (2005, Republica Elenă).