Ofițerii Centrului Național Anticorupție efectuează percheziții la Inspectoratul de Poliție Cahul. Potrivit reprezentanților CNA, au fost reținute cinci persoane. Acestea sunt bănuiţi de abuz în serviciu şi corupere pasivă.
„La faţa locului sunt ofiţerii Direcţiei generale teritoriale sud a CNA şi procurorii anticorupţie care efectuează acţiuni de urmărire penală în cadrul mai multor cauze de corupţie care vizează angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Cahul, mai exact ai serviciului 112. Aceştia sunt bănuiţi de abuz în serviciu şi corupere pasivă. Deocamdată sunt 5 persoane reţinute. Operaţiunea este în desfăşurare şi urmează şi alte reţineri. Vom reveni cu amănunte”, a comunicat pentru Ziarul de Gardă, purtătoare de cuvânt a CNA, Angela Starinschi.
Pe parcursul anului trecut, 156 de colaboratori ai poliţiei au fost cercetaţi în cadrul a 104 cauze penale aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupţie. Şi Centrul Naţional Anticorupţie a avut anul trecut în gestiune 55 de cauze penale pornite în privinţa a 80 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.
Procuratura Anticorupţie menţionează că, din cele 104 cauze penale din gestiunea Procuraturii Anticorupţie, 11 cauze au fost expediate în instanţa de judecată, 15 poliţişti fiind învinuiţi de infracţiuni precum – corupere pasivă, corupere activă şi trafic de influenţă. 36 de cauze, în care erau vizaţi 83 de colaboratori MAI, au fost clasate, conform Codului de Procedură Penală, pe motiv că fapta nu a întrunit elementele infracţiunii. Două cauze penale, în privinţa a doi angajaţi MAI, au fost suspendate. Iar 21 de cauze penale au fost conexate la alte dosare penale şi transmise după competenţă.
Din cele 55 de cauze penale gestionate CNA, 17 cauze au fost expediate în instanţa de judecată. În acestea, 20 de colaboratori MAI au fost învinuiţi de corupere pasivă, corupere activă, trafic de influenţă, precum şi escrocherie şi delapidarea averii străine. Alte 19 cauze penale, în privinţa a 23 de colaboratori ai MAI, au fost clasate. Conexate la alte dosare penale au fost patru cauze penale şi transmise după competenţă opt cauze penale, iar celelalte erau restante la sfârşitul anului 2020.
Procuratura Anticorupţie precizează că nu poate prezenta detalii despre funcţiile angajaţilor MAI vizaţi în dosare pe motiv că „asigurarea evidenţei nu este după criteriul dependenţă de funcţia pe care o deţine persoana învinuită”.