OFICIAL! Moldovenii nevaccinați au INTERZIS la călătoriile spre UE – Care sunt excepțiile

Moldovenii nevaccinați au interzis la călătoriile spre UE

Uniunea Europeană a actualizat lista țărilor-terțe, rezidenții cărora nu ar trebui să fie afectați de restricțiile temporare aplicate în contextul pandemiei Covid-19 la frontierele externe ale UE în ceea ce privește călătoriile neesențiale.

Astfel, din cauza înrăutățirii situației epidemiologice în țara noastră, Moldova a fost exclusă din această listă. Anunțul a fost făcut de către reprezentanți Ministerului de Externe.

Aceștia menționează că cetățenii Republicii Moldova și persoanele cu reședință legală în țara noastră vor putea efectua în statele spațiului Schengen exclusiv călătoriile esențiale.

Astfel, nu va mai fi posibilă realizarea călătoriilor neesențiale în baza unui rezultatul negativ al testului PCR pentru diagnosticarea Covid-19 în forma solicitată de autoritățile statului de destinație, care a fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de traversarea frontierei statului respectiv.

Totodată, statele spațiului Schengen vor putea permite călătoriile neesențiale ale cetățenilor Republicii Moldova. Totodată și ale persoanelor cu reședință legală în țara noastră, care au trecut cursul complet de vaccinare anti-Covid-19.

MAEIE menționează că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare. Și este aplicabilă față de 25 din 27 state membre ale UE (cu excepția Danemarcei și Irlandei).

Recomandarea dată nu se aplică direct. Urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale UE și statelor spațiului Schengen.

Respectiv, acele state membre ale UE care, anterior, au introdus R. Moldova în listele naționale, permițând călătoriile neesențiale, au temei pentru eliminarea țării noastre din listele respective.

Moldovenii nevaccinați au interzis la călătoriile spre UE

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă, consultarea alertelor săptămânale publicate pe pagina web a ministerului.

Acestea pot fi găsite la compartimentul „Călătorește în siguranță MAEIE explică restricțiile de călătorie peste hotare”. Totodată se recomandă verificarea politicilor companiilor de transport avia, rutier sau feroviar pentru pasageri.

Totodată, rămân valabile cerințele aplicate în contextul regimului fără vize cu Uniunea Europeană. Inclusiv deținerea pașaportului biometric valabil, confirmării destinației și scopului călătoriei, asigurării medicale și mijloacelor financiare suficiente.

Republica Moldova a fost inclusă pe 1 iulie 2021 în lista Uniunii Europene în contextul îmbunătățirii situației pandemice aferente Covid-19.

Înrăutățirea indicatorilor epidemiologici, care are loc în ultimele săptămâni, a stat la baza excluderii țării noastre din lista respectivă.

Lista este actualizată o dată la 2 săptămâni.

Dosar Media

Ai o noutate?