Oamenii din ATU: Zina, Viorel și Elena ne invită să Unim Talentele prin Artă

Oamenii din ATU: Zina, Viorel și Elena ne invită să Unim Talentele prin Artă

Trei oameni excepționali au avut îndrăzneala să vină cu un nou model de implicare civică și nu oriunde, dar în domeniul educației și al culturii. Vă invit să-i cunoașteți pe Zina Bivol, Viorel Cozma și Elena Vorotneac, oamenii din ATU, ”o asociație obștească ce are menirea de a educa/schimba societatea prin intermediul artei/culturii/educației”. 

atu 1

Toți fug de sfera asta pentru că ”nu vinde, nu e bănoasă”, ce scurtcircuit s-a produs în capul vostru și ați făcut  acest pas? Cine sunteți voi, oamenii din ATU?

Z: Întotdeauna m-au atras oamenii mai puțin descoperiți și locurile mai puțin aglomerate. Ne-a unit felul nostru de a vedea lucrurile diferit, dar de a opta pentru un singur scop. Suntem pentru domeniul educației, culturii, fiindcă studiile noaste superioare, dar și experiența profesională acumulată a fost pe acest segment. Creștem ceea ce s-a sădit în noi. Eu am făcut studii la AMTAP, facultatea Regie Estradă și am o bună experiență în comunicare, Viorel este actor la TGA, iar Elena este profesoară cu experiență în lucru administrativ.

V: Oamenii nu „fug” dacă nu-i alungă nimeni, dar aici e un băț cu două capete. Mai exact, vrem să prevenim scurtcircuitul și să găsim soluții. Nu întrerupem ideile atâta timp cât au contact și chiar vrem să le susținem și să facem ordine în ele. Suntem prea buni, acești oameni din ATU și ar fi păcat să nu valorificăm potențialul pe care îl avem. Da, avem studii în această categorie, dar mult mai mult vorbește experiența care se acumulează în timp.

E: Spune-mi cine-ți sunt prietenii și îți spun cine ești. Chiar dacă venim din diverse domenii, avem același „neastâmpăr” de a face lucruri frumoase, neobișnuite. Până la fondarea organizației am avut colaborări care s-au bucurat de succes. Când suntem împreună se petrece o chimie stranie care generează idei, uneori cu „scântei”. De regulă, rezultatele sunt surprinzătoare chiar și pentru noi înșine. Așa am ajuns la concluzia că n-ar fi rău să fondăm oficial a o asociație. Suntem 3 oameni diferiți, dar creativi, responsabili și entuziaști pe aceiași măsură.

ATU are abia puțin peste un an de activitate. Unele organizații în această perioadă abia de și-ar fi pus la punct ”organigrama”, însă voi deja ați realizat câteva proiecte importante. Haideți să le trecem în revistă. Cred că societatea trebuie să afle câtă muncă, implicare și dedicație pot oferi oamenii din ATU?

V: Eu mă implic mai mult în ceea ce fac zi de zi, teatru. Colegele au puterea de a controla și de a monitoriza mai multe aspecte. Ochiul meu privește mai critic și uneori mă abțin ca să nu le opresc avântul. Dar e minunat că ne tragem unul pe celălalt în sus, spre realizare! În cadrul proiectelor lansate, împărtășesc cu drag experiența pe care am acumulat-o și mă bucur că pot contribui, pe această cale, la promovarea artei. Le facem „poftă” oamenilor de frumos și asta cred că e cel mai bun rezultat al proiectelor noastre.

E: Anul acesta a fost foarte generos cu noi. Din prima încercare am câștigat un proiect de granturi mici, finanțat de Ministerul Educației Culturii și Cercetării. E vorba de proiectul „Arta de la geamul meu” la care peste 30 de echipe de tineri au realizat filme de scurt metraj pentru eliminarea discriminării și stării generale de frică care domină în societate din cauza pandemiei. La implementarea proiectului am avut o deosebită susținere din partea Direcției Cultură și Direcției Generale, Educație, Tineret și Sport din mun.Chișinău. De asemenea, un alt proiect la care ținem mult este organizarea unui Teacher hub: Secretele profesorului, organizat împreună cu Direcția Generală Educație și Cultură din raionul Strășeni. Adevărul e că avem multe proiecte realizate în acest an, începând de la lansări de carte, acțiuni caritabile, până la activități internaționale de promovare a valorilor și tradițiilor culturale. Cert e că am început cu pași mici, dar avem ambiții mari. Sperăm să reușim, mai ales că am început să ne mărim echipa.

Z: Timp de un an, ne-am consolidat ideile și am gândit proiecte de care suntem mândri. Uneori ne pornim pe simple cărări, dar ne bucură că lumea cu care colaborăm cere din noi tot mai mult și mai bun. Nu ne-am impus niște reguli, dar faptul că profesorii ne cheamă în fața lor cu temele pregătite, confirmă lucru că ei au nevoie de orele noastre. Împreună cu echipa am scris multe proiecte, unele din ele nu au fost acceptate, dar nu lăsam mâinile jos. Unul din  dezavantajele organizații este că e foarte greu să capeți încrederea partenerilor internaționali neavând cel puțin trei ani de activitate, dar nu este imposibil. Noi avem multe idei bune și ne bucurăm că prietenii noștri, care pe zi ce trece devin tot mai mulți, abia le așteaptă.

ATU e mai mult decât o asociație cu statut și viziune explicată în termeni frumoși pe hârtie. Din câte ne-am putut da seama  voi știți să faceți proiecte frumoase și cu impact, cu resurse puține. Cine vă susține și cine ați vrea să vă susțină mai mult?

E: Totul pornește de la entuziasm. Acțiunile noastre sunt pe bază de voluntariat și vin din dorința sinceră de a schimba lumea. Evident, orice inițiativă trebuie să aibă acoperire financiară, iar micile granturi nu reușesc să satisfacă toate necesitățile. Dar, avem parteneri care au încredere în noi, care cred în ideile noastre și își pun umărul. Mai există și o bună organizare internă. Folosim la maxim potențialul pe care îl avem, aplicăm experiențele anterioare și comunicăm foarte des. Desigur, avem nevoie de susținere financiară pentru a putea materializa toate ideile noastre. De aceea muncim pentru a câștiga încrederea organizațiilor internaționale atunci când aplicăm la proiecte. Activitatea de un an deja  vorbește despre seriozitate și voință, chiar dacă am început totul de la zero cu propriile forțe, fără un leu în contul bancar.

Z: Evident că așteptăm cei de acasă să ne susțină, să fie echipă cu ofertele și gândurile noastre. ATU nu este doar un avantaj că putem fi, este o Asociație în care vrem să implicăm mai multă lume cu viziuni deștepte. Gestionarea banilor corect este un factor foarte important, poate ne este străin acest capitol, dar totul se învață. Eu cred enorm în puterea și voința oamenilor, important să ne consolidăm și să privim dincolo de aparențe. Nu există nu poți, așa că let`s go.

V: Impactul îl creștem noi, cu ajutorul urmăritorilor și oamenilor care cred în forța noastră de convingere. Dacă ne-am axa doar pe resurse mari, totul ar deveni prea tehnic și inuman, dar recunoaștem că astăzi nimic nu poți cumpăra fără ei; iarăși depinde de valoarea cu care vrei să faci unele lucruri.

E mai greu să vorbești despre obstacole, știu că uneori ele umbresc reușitele și nu te lasă să te bucuri de succes,  dar ele -impedimentele, cu siguranță au apărut pe drumul vostru? Care au fost? Cine s-au ce v-ar putea ajuta să le depășiți?

Z: Fără obstacole nici nu este interesant. Mă amuza uneori credibilitatea și naivitatea noastră, dar partea frumoasă este că ne supărăm pe rând și când unul dintre noi cedează, celălalt îl ia de mână, probabil asta și ne ține împreună.Cea ce ne-ar ajuta să depășim toate momentele critice, este să nu ne pierdem unul pe altul, fiindcă suntem o echipă profesionistă și cu multă înțelepciune.

V: Prezentarea și regizarea concertelor, diverselor Teachers Hub-uri de către echipa ATU, implică multă creativitatea și responsabilitate. Fiecare știe ce are de făcut, fiindcă toți avem o partea care o cunosc mai bine. Eu nu mă implic în partea de scriere, asta întotdeauna dau pasă colegelor.

E: Asociația este  o organizație non-profit, de aceea e foarte greu să angajezi salariați care să acopere toate domeniile pentru asigurarea funcționalității. Facem totul de unii singuri, dar încă nu le cunoaștem pe toate. De exemplu, contabilitatea este o „bucătărie” mai puțin știută de noi și asta ne dă, uneori, bătăi de cap. Toată salvarea e în colega noastră, Marina, care ne ajută voluntar. Noi încercăm să învățăm totul din mers. Așa te specializezi în toate, volens nolens.

Până la sfârșitul anului 2021 au rămas zile numărate, trageți linia deja și faceți totaluri sau mai aveți proiecte pentru această perioadă? Care sunt ele?

V: Am învățat să nu trag linii, decât în ultimele secunde ale anului. Oricând pot apărea diferite oferte, iar noi le numărăm chiar și pe cele mici.

Z: Cred că într-un an, pentru început, sub 10 proiecte putem să ne punem semnătura cu demnitate. Mai sunt în așteptare două proiecte mari, dar dacă pandemia nu ne va da voie să le ducem până la capăt, posibil să fie trecut pentru anul următor, 2022. Acum lucrăm pentru scrierea și dezvoltarea unor proiecte educaționale, care sperăm să le dăm nume, foarte curând.

E: Sfârșitul de an este cel mai fierbinte pentru că anume acum mai multe organizații și instituții lansează proiecte pentru următorul an calendaristic. Suntem în procesul de scriere și aplicare la mai multe apeluri. Batem la uși, sperând că cel puțin una se va deschide.  Ferestre deja am deschis. Încrezători mergem înainte.

Ce vă spun cel mai des oamenii care interacționează cu ATU? Vă mulțumesc, vă dau sfaturi sau, poate, se oferă să vă ajute?

Z: Mulți ne întreabă dacă pot să devină membri AO „ATU”, acum discutăm în echipă la acest capitol. Fiindcă atunci când chemi pe cineva, trebuie să știi exact ce ai putea să-i oferi. Primim și acceptăm toate sfaturile, dar am învățat să le selectăm, unele s-ar putea să nu fie potrivite pentru noi.

V: Dacă zici „mulțumesc”, înseamnă că ai un motiv, că am fost utili cu ceva, iar eu cred și simt energia cu care se împletesc cuvintele și oamenii. Dacă vrea cineva să ne susțină mai mult, welcome!

E: Primim multe mesaje de încurajare și recunoștință. Mulți nu-și ascund curiozitatea de a vedea ce au mai inventat cei de la ATU. În nici un an, pagina noastră de facebook a devenit foarte urmărită și acesta e un indicator bun.

Cine poate fi parte din ATU? Cum vă găsesc sau cum pot să vă contacteze cei care deja vizualizează o colaborare cu voi?

E:  Citind în oglindă (așa cum făceau oamenii de geniu), ATU se descifrează Unim Talentele prin Artă. Deci, prin artă unim talentele, oamenii cu  inițiative, întreaga comunitate. Nu avem limită de vârstă, iar proiectele noastre vizează oamenii din toate sferele.

V: E suficient să scrii ATU pe facebook și deja ești în grădina noastră.

Z:  Suntem deschiși pentru orice discuție, important să știi ce vrei, iar noi suntem gata să aruncăm cu idei în voi.

Vă mulțumesc!

Cristina Bumbu

Ai o noutate?