Nu-ți stoarce coşurile şi nu-ţi smulge părul din nas – poate cauza moartea

Nu-ți stoarce coşurile şi nu-ţi smulge părul din nas – poate cauza moartea

Cel mai bun sfat pentru a avea o faţă curată şi sănătoasă este să nu te atingi de ea.

O infecţie în zona feţei poate cauza moartea. Cum e posibil? Vasele de sânge din această zonă „ajung” la creier. Această zonă este conectată şi de sinusuri. Orice infecţie a sinusurilor, dacă nu este tratată imediat, poate deveni foarte serioasă şi poate provoca paralizie, orbire şi chiar moarte, explică doctorulzilei.ro.

Venele din jurul nasului, a gurii şi a ochilor sunt foarte aproape de creier, aşa că bacteriile care intră în pielea feţei au acces liber la creier.

O tăietură la deget nu este la fel de periculoasă.

Părul din nas trebuie tăiat, nu smuls

Stoarcerea coşurilor lasă cicatrici sau, mai rău, chiar infecţii. Atunci când storci un coş, de fapt, faci o gaură în piele şi introduci, fără să vrei, bacterii de pe mâini în rana deschisă. Bacteriile pot infecta pielea şi pot lăsa în urmă o cicatrice.

Ce mai trebuie să evităm? Să smulgem părul din nas. Nasul este plin de bacterii periculoase care sunt prinse între firele de păr mici, numite cili.

Aceşti cili sunt acolo pentru a împiedica bacteriile să pătrundă şi mai mult în organism aşa că, de fapt, un nas „păros“ (pe dinăuntru) este cea mai bună apărare împotriva infecţiilor.

Bineînţeles că dacă aceşti cili încep să depăşească barierele nărilor trebuie scurtaţi, adică tăiaţi, nu smulşi.

Un alt sfat cu privire la nas: nu te „scobi“ deloc. Degetul în nas poate introduce aceleaşi bacterii care pot pătrunde în piele prin stoarcerea coşurilor.

Păstrează nările curate, iar dacă trebuie să scoţi ceva din ele, foloseşte o batistă. Nu stoarce coşurile şi nici nu rupe coaja rănilor pe care le-ai putea avea pe faţă. În cazul în care vezi vreun semn de infecţie, consultă imediat un doctor.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?