Nu mai sunt bani pentru Prima Casă! Ministerul Finanţelor avertizează că există riscul activării garanţiilor de stat

Resursele prevăzute în Bugetul de stat pentru anul 2021 pentru compensaţiile oferite în cadrul programului ”Prima Casă” au fost epuizate. Potrivit autorităţilor, doar pentru luna iunie se atestă o insuficienţă de patru milioane lei. Pentru a nu stopa finanţarea cererilor acceptate deja, Guvernul a identificat soluţia – să aloce 9,5 milioane lei din Fondul de rezervă.

Ulterior, banii ar urma să fie restabiliţi prin modificarea Legii bugetului de stat pentru 2021. Un proiect în acest sens a fost elaborat Ministerul Finanţelor şi transmis Cabinetului de miniştri pentru aprobare.

Potrivit notei informative a proiectului, stoparea finanţării cererilor acceptate în Program va crea condiţii de neonorare de către beneficiari a obligaţiei de plată către creditori şi, respectiv, va creşte riscului de declarare a creditelor neperformante, scrie Bizlaw.md.

Totodată, epuizarea alocaţiilor pentru finanţarea programelor de compensare, atrage după sine stoparea definitivă a acestora şi creşterea riscului de apariţie a creditelor neperformante în cadrul Programului de stat ”Prima casă”, din cauza incapacităţii de plată a unor beneficiari.

Totodată apare riscul activării garanţiilor şi transferul din bugetul de stat către băncile finanţatoare din program a acestora.

Recuperarea mijloacelor financiare, transferate în calitate de garanţii către băncile partener va fi posibilă doar după executarea dreptului de ipotecă de către banca comercială şi vânzarea imobilului ipotecat. Procedura respectivă este una îndelungată şi creează premise pentru blocarea temporară a mijloacelor financiare ce pot fi utilizate în finanţarea altor cheltuieli prioritare.

Autorităţile spun că numărul beneficiarilor de credit ipotecar ”Prima casă” este în creştere. În urma analizei dinamicii de depunere a cererilor pentru acordarea compensaţiilor, s-a estimat că până la sfârşitul anului 2021 de programele de compensare vor beneficia 5.873 beneficiari de credite.

Potrivit Ministerului Finanţelor, până în prezent, suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,16 miliarde lei, iar valoarea totală a garanţiilor active constituie 1,58 miliarde lei.

Suma compensaţiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parţială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului de stat ”Prima casă” constituie 52,3 milioane lei.

Dosar Media

Ai o noutate?