Parlamentul examinează moțiunea împotriva șefei de la Sănătate, Ala Nemerenco. Moțiunea simplă simplă împotriva politicilor Ministerului Sănătății a fost inițiată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.
„Nu mă miră deloc faptul că astăzi eu sunt aici, fiindcă nu de azi și nu ieri sunt unul din preferații miniștri ai opoziției și toate aceste sentimente și atitudini chiar dacă le-am văzut foarte bine din luna ianuarie a acestui an, de fapt rădăcinile lor se trag din anul 2019. De atunci de când unii erau interesați pe anumite segmente de medicamente, droguri, anabolizante, achiziții, funcții, acaparare. De asemenea, am deranjat foarte multă lume atunci când am fost prea insistentă cu dosarul cu insulina, despre care m-a informat CNA că a fost clasat.
Mai mult decât atât, am avut un dosar inițiat încă în anul 2016, care a stat la murat foarte mulți ani, după a fost comasat cu dosarul insulinei Strim și, de asemenea, a fost clasat. Dosarul ambulanțelor stă, de asemenea, la murat. Deci sunt foarte multe motive pentru ca eu să fiu una din preferate. Eu am făcut cunoștință atent cu moțiunea dvs. și vreau să vă spun că nu ați avut curajul măcar să mi-o declarați mie. Ați scris foarte frumos: „se înaintează ministerului pentru politicile sale”.
Deci, din cauza faptul că politicile nu sunt însuflețite și nu pot veni, din respect pentru acest Parlament am venit eu. Eu vreau să vă spun că moțiunea are la fundament doar istorii rupte din context și este înaintată atunci când, de fapt, R. Moldova a ieșit aproape din acest val cu cea mai bună situație din regiune”, a declarat șefa de la Sănătate, Ala Nemerenco, în fața deputaților.
Opoziția a acuzat conducerea ministerului Sănătății menționând că vremurile trebuiau să înceapă în Republica Moldova odată cu instituirea noului Executiv, dar situația din țară nu corespunde vremurilor bune.
”Situația din Sănătate a scăpat de sub controlul persoanei, care trebuie să acționeze cu profesionalism. Cu 20%-30% au crescut prețurile la medicamentele pentru tratarea virozelor. Numărul infectărilor zilnice cu COVID-19 sunt în jur de 1500. Spitalele sunt arhipline. În instituțiile medicale este insuficiență de echipament, butelii cu oxigen. Stagnează și procesul de vaccinare.
În goană de a spori rata de vaccinare, cetățenii sunt prinși la propriu și imunizați chiar în stradă, asta contrar normelor OMS. Pe lângă aceasta, cetățenii Republicii Moldova sunt numiți “tupeiști” și “încăpăținați”. Ministrul Sănătății și-a permis să îndemne populația la ciparea copiilor, spunând “dacă există această cipare, de control a oamenilor, de ce să nu introduceți aceste cipuri la copii, să le aibă pe toate viață. În aceste condiții cerem demisia ministrului Sănătății, Ala Nemerenco”, au argumentat deputații BCS moțiunea împotriva Ministerului Sănătății.