Nu de viață bună! Moldovenii iau credite pe rupte – creștere de 36% în septembrie

Nu de viață bună! Moldovenii iau credite pe rupte – creștere de 36% în septembrie

Volumul creditelor nou-acordate a fost în creștere cu tocmai 36,2% în luna septembrie 2021, comparativ cu septembrie 2020. Potrivit experților economici, oamenii au nevoie de credite noi și pentru a stinge creditele vechi. 

Moldovenii au împrumutat în total 4 miliarde 481 de milioane 500 de mii de lei (4 481,5 milioane lei) în septembrie curent, a anunțat miercuri, 20 octombrie, Banca Națională a Moldovei (BNM).

Creditele de consum au deținut cea mai mare pondere (63,9 la sută) și au fost acordate preponderent (99,8%) în lei și au fost acordate cu o rată medie de 4,38 la sută. Rata medie la creditele imobiliare s-a micșorat cu 0,10 p.p față de luna precedentă și s-a majorat cu 0,09 p.p. față de septembrie 2020.

De menționat că 98,5 la sută din totalul creditelor imobiliare au fost acordate în moneda națională. Creditele de consum, de asemenea, au fost acordate, preponderent, în moneda națională (99,8 la sută din totalul creditelor de consum).

Dobânzile au început să crească

Rata medie nominală la creditele nou-acordate în moneda națională a constituit 6,84%, la cele în valută – 4,06%, iar la cele atașate la cursul valutei – 4,17%.

La creditele acordate în lei, rata dobânzii a crescut nesemnificativ în septembrie – cu 0,06 puncte procentuale (p.p.). Și la creditele în valută s-a majorat puțin – cu 0,17 p.p., în timp ce în cazul creditelor atașate la cursul valutei rata s-a redus cu 0,27 puncte procentuale.

Creditele de consum au fost acordate cu o rată medie de 4,38 la sută (-0,19 p.p. comparativ cu luna precedentă și -2,77 p.p. comparativ cu septembrie 2020).

Rata medie la creditele imobiliare s-a redus cu 0,10 p.p față de luna precedent, dar s-a majorat cu 0,09 p.p. față de septembrie 2020.

Reamintim, în context, că Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat pe 5 octombrie cu 0,85%  puncte procentual rata de bază, până la 5,5 puncte procentuale, în încercarea de a ține sub control creșterea inflației. Prin urmare, ratele dobânzilor la creditele ce vor acordate după această decizie pot crește în continuare.

Cine a solicitat credite noi și în ce monedă

Din totalul împrumuturilor, 73% au fost luate în lei.

Preponderent, persoanele fizice au solicitat împrumuturi în lei (46,9 la sută) și societățile comerciale nefinanciare (47,4 la sută). În cadrul creditelor acordate societăților comerciale nefinanciare, prevalează creditele acordate comerțului (49,4 la sută), a precizat BNM.

De credite în valută au avut mai mult nevoie societățile comerciale nefinanciare (88,9 la sută), unde, iarăși, ponderea majoră (54,8 la sută) îi revine comerțului.

Mai multe detalii găsiți la acest link:

Depunerile la termen în bănci au crescut cu doar 4%

În luna septembrie 2021, depozitele nou-atrase la termen au constituit 2 804,1 milioane lei, în creștere cu 4,3 la sută față de luna septembrie 2020.

Ponderea depozitelor atrase în moneda națională a constituit 62,2 la sută, a celor în valută – 37,8 la sută.

Depozitele nou-atrase au fost reprezentate, preponderent, de banii încredințați băncilor de persoane fizice (71,8%). Cea mai mare pondere le-a revenit depozitelor cu termene de la 2 până la 5 ani – acestea au reprezentat 35% din totalul depozitelor atrase la termen.

Depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 25,4 la sută din totalul depozitelor atrase.

Rata medie la depozitele noi la termen în moneda națională a constitut 3,19%, iar la cele în valută – 0,36%.

Populația Republicii Moldova este supraîndatorată

Moldovenii se împrumută fără precedent de mult în 2021, de peste două ori mai mult decât în 2020, a semnalat analistul economic Veaceslav Ioniță în emisiunea sa transmisă pe internet. Expertul economic a subliniat că populația este „supraîndatorată”: lunar, conform datelor statistice, oamenii împrumută 1,5 miliarde de lei de la bănci și aproximativ un miliard de lei de la companii creditare. Din împrumuturile noi, oamenii achită în mare parte împrumuturile vechi, dar „totuși, lunar, moldovenii își cresc datoriile cu circa 500 de milioane de lei”, potrivit expertului.

Veaceslav Ioniță a constatat că există o legătură între volumul record de credite contractate de cetățeni și majorarea prețurilor.

Toți acești bani care au fost luați se duc pe piața de consum. Este o presiune pe prețurile de pe piața internă și este un factor suplimentar de creștere a lor”, a apreciat Veaceslav Ioniță în emisiunea sa „Analize economice”.

Potrivit lui, 97% dintre creditele contractate sunt destinate procurării de imobile și consumului curent și numai 3% au ca scop investițiile în afaceri.

Expertul a mai constatat că în 2020 „oamenii și-au redus consumul, iar anul acesta consumul pur și simplu a explodat”. În opinia sa, decizia BNM de a majora din nou, la început de octombrie, rata de bază a fost foarte bună.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?