PAS a ales să înainteze un Guvern care să lupte, în primul rând cu corupții, să facă reforme, iar acest lucru i-ar putea speria pe unii deputați ”cu schelete în dulapuri”. Aceasta, potrivit PAS, este cea mai scurtă cale de a declanșa alegerile parlamentare anticipate, întrucât PSRM-ȘOR nu ar vrea să voteze un guverna care va veni să facă curățenie în rândul oamenilor ”mai puțin integri”. De această părere este și candidatul, desemnat de Maia Sandu, la funcția prim-ministru al Republicii Moldova. Natalia Gavriliță a oferit mai multe detalii, în cadrul unui interviu oferit pentru IPN, despre programul de guvernare ce urmează să-l prezinte săptămâna viitoare.
Natalia Gavriliţă spună că doar alegerile anticipate pot curăţa Parlamentul de deputaţii-călători care au uitat de promisiunile date cetăţenilor. Premierul desemnat declară că mulţi deputaţi se ţin de funcţii şi sunt într-atât de disperaţi, încât pot să voteze chiar şi un Guvern bun. Totuşi, întrebată dacă PSRM şi Partidul Şor ar putea vota acest Guvern, Natalia Gavriliţă spune:
„Nu cred că deputaţilor menţionaţi li se va ridica mâna când vor vedea programul nostru. Noi venim cu un program care intră în conflict direct cu felul în care politicienii corupţi văd rolul statului. Intenţia noastră este să lichidăm schemele de delapidare, să protejăm averea statului, să oprim schemele de corupţie şi contrabandă şi să oferim economiei, antreprenorilor, oamenilor care aduc valoare o gură de oxigen necesară pentru ieşirea din criză. Dar, repet, propunerea actuală a Partidului Acţiune şi Solidaritate, în ceea ce ţine echipa de guvernare şi programul de reforme rămâne valabilă, fie că e votată de acest Parlament, fie, în scenariul mai bun, că e votată în Parlamentul viitor. Problemele ţării trebuie rezolvate de oameni competenţi, serioşi, care se bucură de suport sincer şi constructiv în Parlament şi au în faţă un mandat de 4 ani de la cetăţeni pentru a face viaţa mai bună pentru toţi”.
Deocamdată, Natalia Gavriliţă spune că nu poate divulga nominal membrii echipei guvernamentale, dar crede că în cel mai scurt timp ea va fi făcută publică.
Potrivit surselor TV8, la Ministerul de Externe va fi desemnat Mihai Popșoi, la Ministerul Sănătății – Ala Nemerenco, la Ministerul de Interne – Ana Revenco, la Ministerul Economiei – Andrei Spînu, iar la Ministerul Educație va fi desemnat Anatol Topală.
Deocamdată, nu se cunoaște cine va fi desemnat la ministerul Finanțelor, Agriculturii, Apărării și Justiției.
Potrivit Constituției, dacă Guvernul nu este învestit după cel puțin două încercări, Parlamentul urmează să fie dizolvat şi să fie organizate alegeri anticipate.