Alexandru Tănase: Rusia vrea concesii legate de independența țării noastre în schimbul unui preț ”bun” la gaz
Situația în care se află Republica Moldova în contextul crizei energetice scoate la iveală un alt element cunoscut de ani buni, influențele Rusiei asupra acestui teritoriu, având în vedere dependența de gaze naturale a Republicii Moldova de Gazprom.
”Problema aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova a fost și va fi întotdeauna o problemă politică”, este de părere fostul ministru al Justiției și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
Expertul în drept constituțional susține că gigantul Gazprom este, de fapt, ”un instrument de presiune politică a Kremlinului” și că Republica Moldova ar trebui să facă o serie de concesii politice semnificative pentru a obține un preț mai mic la gaze doar pentru un singur sezon, cel puțin asta i s-ar cere.
”Deputatul Reidman, plin de sine și cu zâmbetul pe buze l-a întrebat astăzi în Parlament pe ministrul Spînu: „Da și-i cu gazul”? Este o întrebare la fel de filozofică ca și cea a fostei sale colege de partid Eugenia Ostapciuc: „Noi ce? Nu știm de unde ies gazele?” Același Reidman a declarat că în toți acești ani Republica Moldova n-a avut probleme cu gazul. Chiar așa să fie? Indiferent de unde o fi „ieșit” gazele pentru Moldova, această problemă nu a fost și nu va fi niciodată o chestiune economică. În virtutea faptului că Moldova cumpără gazele din Federația Rusă (iar energia electrică de la o centrala electrica aflata in teritoriile ocupate de aceeași Federație Rusă), problema energetică este o chestiune politică pură. Dimensiunea ei economică este nesemnificativă în raport cu cea politică”, a scris Alexandru Tănase pe pagina sa de Facebook.
Alexandru Tănase reamintește că, de fapt, Gazprom nu este o societate comercială ordinară, ci un instrument de presiune politică a Kremlinului. Din acest motiv, trebuie tratat ca atare, întrucât este vorba de ”concesii legate de independența țării noastre”.
”Prețul la gaze este o chestiune politică pură! Am folosit deliberat termenul de „stabilire” și nu de „negociere”, deoarece nici o negociere economică nu poate apriori genera o scădere a prețului la gaze. Trebuie să renunțăm la politica struțului și să acceptăm realitatea: prețul la gaze poate fi scăzut sub cel al pieței doar ca și rezultat al unor concesii politice. În special este vorba de concesii legate de independența țării noastre. Aluzia lui Voronin la „Кримська платформа”, cât și declarația de ieri a ministrului rus Lavrov sunt cât se poate de clare în acest sens”, a menționat Tănase.
Totodată, fostul președinte al CC a menționat că un preț mai mic la gaz ar însemna ca Republica Moldova să cedeze în fața Rusiei: ”Astfel, pentru a ne încălzi „mai ieftin” un sezon (nu mai mult), ar presupune să facem o serie de concesii politice semnificative, în alte condiții, Rusia nu va face nicio mișcare. Putem trimite la Moscova solii guvernamentale trei ori pe săptămâna și oricum datele problemei nu se vor schimba”.
În acest context, expertul a menționat că dacă Republica Moldova nu va rupe „acest cerc vicios al șantajului”, nu va scăpa de riscul de a îngheța iarna și va plăti cel mai scump preț posibil.
Astfel, potrivit expertului, Republica Moldova are astăzi câteva soluții:
– Prima opțiune cea dodonistă – adică renunțarea de facto la ideea de integrare europeană (oricât de iluzorie nu ar fi aceasta), de a etala o obediență umilitoare față de Moscova și de a „coordona” politica externă cu Kremlinul.
– A doua opțiune este cea mai complicată și mai dureroasă, în schimb cea mai durabilă: să cumpărăm gazul transparent, la prețul de piață (diversificând sursele de aprovizionare după modelul Lituaniei). Doar astfel vom scăpa de șantaj si presiuni, obținând independența internă și externă necesară.
Evident, aceasta ar presupune că vom plăti mai scump, chiar și riscul că o iarnă am putea să înghețăm, dar totul în lumea asta are un preț. Dacă vrem să scăpăm din acest laț al șantajului energetic care durează peste trei decenii, acest preț trebuie plătit. Altă cale nu există”, a mai scris Tănase.
În continuare, Tănase a subliniat că la fel stau lucrurile și cu achizițiile „obscure” de curent de la Cuciurgan: „Trebuie să fim conștienți că orice achiziții de energie electrică din teritoriile ocupate, înseamnă un sprijin direct economic pentru regimul de la Tiraspol, iar astfel de achiziții vor fi mereu obscure și generatoare de corupție”.