”Noapte bună, Moldova! Ăsta nu e stat de drept” – Opiniile experților după reținerea lui Stoianoglo
Consiliul Superior al Procurorilor se va convoca astăzi, la ora 10:00, în ședință extraordinară pentru a selecta și a propune președintelui un procuror general interimar. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Ședința va avea loc după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost suspendat și reținut marți seara.
Felul în care s-a procedat, urgența suspendării și reținerii lui Stoianoglo, dar și contextul în care au acționat anumite structuri ale statului în interes politic, a stârnit un val de nemulțumiri inclusiv în rândul celor mai aprigi susținători ai PAS, dar și a experților.
”Noapte bună, Moldova. Ăsta nu e stat de drept. E o revenire la practicile lui Plahotniuc. Omul poate avea viziuni diferite de cele ale guvernării, poate comite greșeli multe și grave, însă pentru asta într-un stat de drept la om nu vin mascații. Justiția nu poate arata așa”, susține analistul politic Alexei Tulbure.
Expertul Dionis Cenușă denunță o abordare radical diferită de valorile debitate de către PAS în campania electorală. Ba mai mult, Cenușă menționează că este extrem de grav ceea ce se întâmplă.
”Serios, adică așa se fac reformele în justiție în Moldova? SIS și PA – joacă jocuri politice. Cu ce treabă a fost reținut Stoianoglo? Adică, același Platon nu a fost reținut, iar Stoianoglo – da? Multe, multe lucruri de povestit partenerilor externi. Până atunci, vreau să văd dacă vor fi reacții de la societatea civilă, Delegația UE și Ambasada SUA. Este extrem de grav că premierul Gavrilița a promis cu totul altceva la Bruxelles (standarde europene etc.) decât ceea ce instituțiile controlate/influențate politic de PAS fac în realitate”, susține expertul Dionis Cenușă.
Fostul deputat PPDA, Alexandr Slusari, a venit cu o reacție și susține că reținerea lui Stoianoglon și maniera în care s-a făcut i-a amintit de regimul lui Plahotniuc.
”Am fost și sunt pentru demisia lui Stoianoglo, care în mare parte a eșuat în activitatea sa. L-am criticat indiferent de conjunctura politică și niciodată, nici eu, nici colegii mei din Platforma DA, nu am încercat să cochetam cu Procurorul General. Mai mult ca atât, sesizarea deputatului Carp se bazează pe un episod din raportul comisiei de anchetă pe Landromat, întocmit cap-coadă de colega mea Inga Grigoriu. Dar maschi-show de azi seara foarte mult îmi amintesc de perioada lui Plahotniuc. Am simțit mâna lui Viorel Morari”, susține Slusari.
Totodată, Slusari menționează că: ”Ar fi o tragedie imensă pentru țară, dacă toată reforma justiției se va rezuma la înlocuirea Procurorului general, mai ales dacă această operațiune va fi realizată cu ajutorul și revenirea unei scule oligarhice”.
De ce este acuzat Stoianoglo?
Amintim că marți, 5 octombrie, procurorul Procuraturii Anticorupție, Victor Furtună, desemnat să examineze sesizarea depusă de deputatul Lilian Carp, a început urmărirea penală împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.
În sesizarea depusă, Lilian Carp a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și corupție pasivă. Acesta invocă legături dintre Veaceslav Platon și Alexandr Stoianoglo în spălătoria de bani, numită „Laundromat”
Precizăm că potrivit art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”.
De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General.