Natalia Gavrilița, întâlnire importantă cu șefa de la USAID, Samantha Power
Șefa USAID, Samantha Power întreprinde în perioada 16-18 noiembrie o vizită în Republica Moldova. Samantha Power a avut deja mai mute întrevederi, inclusiv cu prim-ministrul și președintele țării noastre.
Prim-ministra Republicii Moldova, doamna Natalia Gavrilița, și administratoarea USAID, Samantha Power au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia au trecut în revistă proiectele dezvoltate în țara noastră cu susținerea USAID. În debutul conferinței de presă, Natalia Gavrilița a apreciat relația pe care Republica Moldova o are cu SUA, dar și suportul pe care l-a oferit țării noastre
”Statele Unite ale Americii au demonstrat întotdeauna sprijin și prietenie strânsă cu Republica Moldova, iar prima vizită a dumneavoastră în Moldova, primă vizită a conducerii USAID în țara noastră este o dovadă în acest sens. Apreciem mult asistența financiară și suportul pentru dezvoltare care a fost oferit Republicii Moldova în ultimii 29 de ani prin intermediul USAID și alte agenții guvernamentale ale guvernului american. Acestea sunt estimate la valoarea de peste un miliard de dolari SUA, în ultimii 29 de ani”, a declarat Natalia Gavrilița.
Totodată, ea a ținut să precizeze că USAID susține atât proiecte de infrastructură absolut necesare dezvoltării economice a Republicii Moldova, cât și programe de asistență pentru îmbunătățirea sistemului administrativ și de gestionare a afacerilor din țara noastră.
”Oricine călătorește prin țara noastră va observa obiecte mari de infrastructură marcate cu mesajul ”USAID – din partea poporului american”. Vedem aceste mesaje pe sisteme de aprovizionare cu apă, frigidere pentru produse agricole, pensiuni turistice sau vinării. Dar sunt și schimbări importante din țara noastră care nu pot fi marcate cu postere. Am în vedere reformele importante susținute de USAID de-a lungul anilor cum ar fi: reforma regulatorie, care a simplificat enorm viața antreprenorilor din Republica Moldova; reforma justiției; transparența sistemului financiar; dezvoltarea sistemului educațional; susținerea presei independente și a proceselor democratice.
Sunt domenii întregi ale economiei, care de-a lungul timpului primesc suport, consultanță și finanțare pentru anumite activități din partea USAID. Este vorba de agricultură și procesarea agricolă, IT, textile, industrii creative, producerea mobilei, sistemul bancar și alte industrii. Faptul că aceste proiecte vor continua și se vor înmulți înseamnă că fiecare cetățean al Moldovei va avea oportunități mai bune de a învăța, de a prelua practici noi, de a se dezvolta profesional și a deschide afaceri.”, adăugat Gavrilița
Natalia Gavrilița a declarat că în cadrul întrevederii cu Samantha Power a discutat aspecte privind consolidarea continuă a colaborării bilaterale dintre Republica Moldova și SUA, totodată a salutat lansarea unei noi strategii și a unui program nou USAID, care va dura până în 2025
”Salutăm lansarea Strategiei USAID de colaborare pentru cooperarea țării pentru anii 2020-2025, care își prezintă viziunea pentru un nou parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova și care are drept scop realizarea a două obiective de dezvoltare: consolidarea democrației participative și creșterea economică durabilă.
Salutăm și lansarea unui nou program USAID de 5 ani, ”Activitatea tehnologiilor viitorului”, care vizează creșterea competitivității sectoarelor ale tehnologiilor digitale și comunicațiilor din țara noastră. Acest program este o dovadă semnificativă a unei abordări receptive a asistenței USAID în Republica Moldova.
Natalia Gavrilița și-a exprimat încrederea că dezvoltarea unor noi proiecte susținute de USAID sunt o oportunitate atât de a consolida realizările de până acum, cât și de a dezvolta noi proiecte în sprijinul eforturilor de dezvoltare în Republica Moldova.
La rândul ei, șefa USAID, Samantha Power, în debutul declarațiilor de presă, a apreciat eforturile pe care Republica Moldova le depune pentru a crea o democrație veritabilă și o economie competitivă.
”Sunt bucuroasă să fiu în Republica Moldova, este prima dată când mă aflu în ara dumneavoastră frumoasă. Mă bucur foarte mult că Republica Moldova este prima țară din Europa de Est în care vin în calitate de Administrator USAID. Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă a doamnei prim-ministru Natalia Gavrlița, a doamnei președinte Maia Sandu și a moldovenilor pe care am avut ocazia să-i întâlnesc în aceste zile. Sper că doamna prim-ministru îmi va permite pentru un moment să mă opresc asupra unor exemple remarcabile pe care poporul moldovenesc le-a demonstrat lumii.
Unii dintre voi ați auzit sau poate ați citit că democrația este în retragere pe plan mondial. Într-adevăr în unele țări respectarea libertăților au fost în declin în ultimii ani, dar se pare că cetățenii moldoveni nu au primit acest mesaj, nu au acceptat ideea că democrația este în pericol și că regresul democratic este noua normalitate. Din contra, cetățenii moldoveni au venit în forță, cerând sfârșitul corupției înrădăcinate și a regimului oligarhic și să susțină lideri care au o agendă ce urmărește reforme ambițioase” , a declarat Samantha Power
Samantha Power a continuat mesajul său prin a aprecia efortul poporului moldovenesc de a lupta pentru drepturile fundamentale și pentru o societate mai bună, lipsită de corupție.
”După cum știți, președintele Biden a apreciat și a menționat acest lucru în discursul său la Adunarea Generală a ONU, apreciind eforturile poporului moldovenesc care își dorește democrație. Revitalizarea democrației este esențială pentru abordarea provocărilor comune pe care le întâlnește lumea astăzi și ceea ce se întâmplă aici, în Republica Moldova este un punct luminos al democrației.
În timpul întâlnirilor mele cu doamna prim-ministru, Natalia Gavrilița, și doamna președinte, Maia Sandu, am discutat despre agenda de reformare pe care o are guvernul. Inclusiv despre acele eforturi de a elimina corupția din sectoarele privat și public și de a consolida conexiunea dintre instituțiile guvernamentale și cetățeni.
De asemenea am discutat despre reforma sectorului justiției, care este o prioritate pentru aceste guvern. Calea de acum înainte va fi plină de provocări. Asta se întâmplă întotdeauna când cineva vrea să facă schimbări pe termen lung, dar mesajul meu de astăzi și cel expus la întâlnirile mele cu reprezentanții sectorului privat, cu jurnaliștii și societatea civilă, este că SUA vor fi alături de cetățenii Republicii Moldova. Vom vedea ce tip de susținere putem să oferim pentru a susține guvernul RM. Apreciem concentrarea guvernului pe sistemele de digitalizare și mă bucur că doamna prim-ministru mă va ajuta astăzi să lansăm un nou proiect”, a adăugat Samantha Power
Samantha Power a precizat că susținerea SUA pe parcursul anilor de independență ai Republicii Moldova a fost una substanțială și continuă. Totodată precizând că proiectele de susținere financiară și asistență vor continua, iar accentul se va pune, în mod special pe domeniul digital, care reprezintă o mare oportunitate pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
”Noi împărtășim focusarea pe potențialul sistemului digital, care poate crea noi oportunități, în special, pentru tinerii din Republica Moldova. De asemenea vrem să impulsionăm creșterea economică. Am ajutat în ultimii ani să creăm primul parc digital în Republica Moldova care a generat mii de locuri de muncă. Am ajutat vinificatorii din Moldova să găsească noi piețe de desfacere. Am avut posibilitatea să gust aseară vinul moldovenesc și, într-adevăr, are potențialul de a fi inclus în sistemul de exporturi din întreaga lume.
Din 1992 USAID a investit mai mult de 1,7 miliarde de dolari în Republica Moldova pentru a avea industrii mai competitive și de a consolida administrațiile locale. Credem că acum avem oportunitatea de a merge și mai departe. Prin USAID am fost în stare să oferim mai mult de jumătate de milion de doze de vaccin și să oferim circa 7 milioane de dolari drept ajutor direct în perioada pandemiei. Nu pot să nu evidențiez importanța de a profita de disponibilitatea acestor vaccinuri.
Sunt importante nu numai pentru sănătatea fiecărui cetățean în parte, dar pentru noi toți, pentru comunități. Vaccinarea este necesară de asemenea, pentru reînvierea economică atât în Republica Moldova, cât și pe plan mondial. Suntem toți conectați prin economie. Cu cât mai repede vom trece de acest prag de 70% de persoane vaccinate, cu atât mai repede vom lua drumul spre prosperitate și bunăstare” a adăugat administratorul USAID..
Spre finalul declarațiilor de presă, Samantha Power a accentuat faptul că SUA și USAID sunt mereu deschise spre colaborare cu țara noastră și vor oferi mereu suportul necesar.
”Aștept cu nerăbdare să colaborez cu dumneavoastră, doamnă prim-ministru și cu doamna președinte Sandu, în marja acestor eforturi de reformare. Așteptăm s-o vedem pe doamna președinte la Summitul pentru Democrație care va fi găzduit de președintele Biden, unde vom avea oportunitatea să auzim mai multe despre progresul Republicii Moldova pe domeniul anticorupție și să auzim care sunt necesitățile Republicii Moldova, așa ca alte țări să afle cum pot susține eforturile de aici.”, a spus Samantha Power
Samantha Power și-a exprimat printr-un mesaj respectul ”pentru toți cetățenii Republicii Moldova care s-au ridicat și au cerut o schimbare, o reformă și au luat în mâinile proprii democrația”.