Foto: cotidianul.md

Năstase, apel către forțele politice externe: ”Veniți cu un sfat prietenesc întru depășirea crizei politice”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, solicită forțelor politice externe să se implice în soluționarea crizei politice de la Chișinău. În acest context, Năstase a venit cu un apel public în care îndeamnă statele europene și partenerii de dezvoltare să vină cu un sfat către actuala clasă politică.

Decizia a fost luată de către Năstase după hotărârea de astăzi a Curții Constituționale, care, potrivit liderului PPDA a fost una predictibilă.

”Dragi prieteni, mă voi adresa, inclusiv pe această cale, instituțiilor europene și tuturor Ambasadelor și Cancelariilor occidentale. Această scrisoare deschisă este în fapt un apel al tuturor celor din PPDA de-a fi sprijiniți și ajutați noi toți, oamenii din Moldova cu un sfat prietenesc și sincer, bazat pe experiența statelor occidentale în ceea ce privește soluția cea mai potrivită și legală prin care poate fi depășită criza politică din Republica Moldova”, a spus Năstase.

Năstase mai declară că ”escaladarea conflictului politic promovat în interes partinic și în detrimentul dialogului civilizat în beneficiul oamenilor, divizează societatea și stă la baza unui conflict extrem de violent la nivelul principiilor fundamentale ale statului de drept”.

Liderul PPDA spune că își dorește alegeri anticipate și reformarea clasei politice, însă astăzi, Moldova poate fenta această criză, cu el în funcția de prim-ministru.

”Preocuparea noastră este aceea de a nu crea precedente periculoase pentru fragila noastră democrație și de a nu permite instalarea unui premier susținut de majoritatea parlamentară formată în jurul exponenților unor interese oligarhice și străine poporului nostru”, mai declară Năstase.

Liderul PPDA a atras atenția occidentalilor că instituțiile fundamentale ale statului au intrat în coliziune directă cu prevederile Constituției.

”Vom prețui sfaturile și recomandările domniilor dumneavoastră, convinși fiind că norma care stă la baza paradigmei politice europene este dialogul, compromisul politic în favoarea cetățeanului și a societății și respectarea liniilor roșii care nu se trec niciodată cu referire clară la Constituție”, a mai spus Năstase.

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea președintelui Maia Sandu, prin care a solicitat să fie declarate neconstituționale unele prevederi din Legea cu privire la Guvern.

Instanța a declarat neconstituționale prevederile care îi interzic guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună pentru numire persoane în funcție de demnitate publică, altele decât miniștri, sau în funcțiile publice.

Potrivit deciziei de astăzi a CCM, Guvernul, al cărui mandat a încetat are dreptul de a numi sau propune pentru numire persoane în funcție de demnitate publică, altele decât miniștrii, sau în funcții publice, pentru un termen determinat, până la o nouă numire a aceleași persoane sau a alteia de către un executiv cu puteri depline.

Dosar Media

Ai o noutate?