Nagacevschi: Guvernul nu poate cere instituirea unui lockdown, Maia Sandu să ceară Parlamentului acest lucru

Președintele țării, Maia Sandu, a recomandat Guvernului și Parlamentului să instituie stare de urgență în Republica Moldova, în contextul cifrelor alarmante de infectări și decese zilnice.

Opiniile la acest subiect sunt împărțite. În timp ce unii susțin că un lockdown național e vital, alții menționează că blocarea economiei și încercarea de a închide oamenii în case este o iresponsabilitate.

Ministrul interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că la ora actuală este complicat de înțes care sunt competențele reale ale Guvernului în exercițiu, inclusiv în contextul instituirii unui lockdown.

”La prima vedere mesajul e clar, dar analizând situația de facto, dar și celelalte propuneri ale Președintelui, este extrem de dificil să sesizezi ce se dorește, or:  Pe teritoriul RM este introdusă stare de urgență în sănătate până pe 15.04.2021. Dacă e vorba de urgență similară celei introduse în primăvara anului trecut (lockdown), atunci este mult mai indicat ca Președintele să ceară și să convingă Parlamentul să introducă lockdown pentru două săptămâni, or, Guvernul în demisie nu mai are legitimitate politică pentru a se adresa Parlamentului cu asemenea demersuri”, menționează Nagaciveschi.

Totodată, un alt detaliu la care atrage atenția Fadei Nagacevschi este faptul că, actuala componență a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nu poate fi modificată, dacă se vrea instituirea stării de urgență.

”Dacă se vrea urgență similară celei din primăvara anului trecut, atunci este irelevantă propunerea președintelui de modificare a componenței CNESP ca măsură imediată, or, urmare a eventualei urgențe declarate de Parlament la propunerea Președintelui se instituie CSE, care gestionează urgența. S-au cerut propuneri de modificare a legislației pentru a acționa eficient. Notez, anul trecut un asemenea proiect privind ajustarea legislației din domeniul urgențelor a fost elaborat pe baza propunerilor tuturor ministerelor”, mai adaugă ministrul interimar al Justiției.

Totodată, Nagacevschi precizează că, Guvernul în demisie nu are dreptul să adopte și să prezente Parlamentului proiecte de acte normative.

”Proiectul este gata, numai că nu este clar, dacă poate fi promovat de Guvernul în demisie, or conform Legii noi nu avem dreptul să adoptăm și să prezentăm Parlamentului proiecte de acte normative. Oamenii mor. Acum nu este timp de gândit la rating și de acționat strict din interese de partid sau electorale. Fără Guvern nu poate fi gestionată eficient criza pandemică. Oare cât de gravă trebuie să fie situația pandemică, pentru ca Președintele să revină în câmpul constituțional și să acționeze responsabil”, conchide Nagacevschi.

Amintim că ieri, Maia Sandu i-a recomandat Guvernului, după ședința de vineri a CSS, ca în timp de trei zile să vină cu propuneri privind instituirea stării de urgență pentru două săptămâni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?