Moldovenii din Irlanda nu vor putea vota la prezidențiale?

La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, moldovenii stabiliți în Irlanda, ar putea să nu își poată exercita dreptul la vot. Asta deoarece Ambasada Republicii Moldova în Irlanda, nu a primit deocamdată aprobarea autorităților irlandeze în acest sens.

”Stimați conaționali, Ambasada și astăzi a fost în comunicare și cooperare intensă cu autoritățile irlandeze și cele ale Republicii Moldova în vederea organizării alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Pe parcursul zilei de astăzi, un șir de autorități irlandeze relevante, în comun, vor examina riscurile asociate organizării alegerilor. Vă chemăm să urmăriți informații actualizate pe această pagină”, se arată într-un comunicat al Ambasadei Republicii Moldova în Irlanda.

Autoritățile din Irlanda au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții până la 1 decembrie 2020, ceea ce implică aplicarea unor restricții dure și complexe, implicit de deplasare în raza de 5 km a reședinței / domiciliului persoanei, fapt care ar limita posibilitatea deplasării la secțiile de votare constituite în această țară.

În asemenea condiții, Ambasada Republicii Moldova la Dublin a solicitat reconfirmarea permisiunii și alte instrucțiuni vizând deschiderea celor 4 secții de votare în Irlanda și clarificări dacă deplasările votanților spre secțiile de votare pot fi considerate esențiale, deci admise, fără amendarea cetățenilor Republicii Moldova și garantarea dreptului de vot.

Ambasada repetat a adus la cunoștința oficialilor irlandezi lipsa altor posibilități alternative legale de exercitare a dreptului constituțional la vot, decât prezența fizică la secțiile de votare, precum și îngrijorările în acest sens a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți permanent sau temporar în Irlanda.

Dosar Media

Ai o noutate?