Foto: provincial.md

„Moldova” s-a copt târziu – cât costă acum strugurii de masă și unde am exportat

„Moldova” s-a copt târziu – cât costă acum strugurii de masă și unde am exportat

Săptămâna trecută a început culesul strugurilor de masă de soiul „Moldova” în podgoriile din sudul țării, iar săptămâna aceasta s-a ieșit la cules și pe plantațiile de viță-de-vie din raioanele de centru. Anume „Moldova” este cel mai exportat soi moldovenesc de struguri de masă.  

Strugurii s-au copt anul acesta mai târziu decât în alți ani, pentru că temperaturile au fost mai scăzute. Din acest motiv, și volumul exporturilor este de câteva ori mai mic comparariv cu alți ani, în care culesul a fost timpuriu.  

Cât costă acum strugurii „Moldova”

Potrivit portalului „East Fruit”, cei care cumpără struguri en gros pentru export propun un preț de 8-11 lei pentru un kilogram de struguri „Moldova”, adică echivalentul a 0,45-0,62 dolari americani. În acest preț nu intră costul lăzilor.

Specialiștii de la Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor din Moldova apreciază că prețul oferit pentru struguri este unul destul de bun și-i îndeamnă pe producători să negocieze „mai activ” contracte de vânzare. Strugurii de masă moldovenești au ajuns până acum în 5 țări: Rusia, România, Belarus, Polonia, Ucraina.

Din cauză că strugurii s-au copt mai târziu anul acesta, exporturile nu sunt impresionante, comparativ cu anii trecuți. În iulie-septembrie, Republica Moldova a exportat doar 6 mii de tone de struguri de masă din noua recoltă.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a precizat care a fost destinația de export a celor 6 mii de tone de struguri din recolta anului 2021: în Rusia au fost livrate 2,72 de mii de tone, în România – 1,57 de mii de tone, în Belarus – 675 de tone, în Polonia – 508 tone, în Ucraina – 420 de tone.

De ce sunt deosebiți strugurii „Moldova”

Republica Moldova produce anual până la 95 de mii de tone de struguri de soiul „Moldova”.

Soiul de struguri „Moldova” are o istorie de peste 40 de ani și, datorită calităților gustative și aspectului deosebit, a devenit o carte de vizită a Republicii Moldova în lume, potrivit „Moldova Fruct”.

Este un soi de origine autohtonă și a fost continuu îmbunătățit. Ciorchinele are formă cilindrică sau conică, cu o densitate mijlocie a boabelor şi greutatea de aproximativ 385 grame, ovale, de culoare violet-închis, acoperite cu un strat pronunţat de pruină. Pieliţa este de obicei groasă, densă şi dură, pulpa de consistenţă cărnoasă şi crocantă. Strugurii „Moldova” rezistă ușor la transportare și, în condiții adecvate, pot fi păstrați 4-5 lun.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?