Candidatul desemnat la funcția de premier, Igor Grosu, deja a depus la Parlament programul de guvernare și componența cabinetului de miniștri. Respectiv, cel mai probabil, mâine, Grosu va cere și votul de încredere al parlamentarilor.
Încă ministru interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi, a venit cu o opinie despre programul de guvernare pe domeniul justiției, propus de către Igor Grosu, acuzând ”incoerență în sloganului: Alegeri anticipate”.
Astfel, Nagacevschi susține că ”practic toate propunerile lui Grosu nici teoretic nu pot fi implementate chiar în 6 luni de guvernare. De altfel, chiar în Programul propus spre examinare Parlamentului este indicat că acțiunile propuse sunt pe termen mediu, adică cel puțin până în anul 2023”.
”În asemenea caz, apare întrebarea legitimă cu privire la sinceritatea sloganului: Alegeri anticipate. Reieșind din oferta de Program fie candidatul manipulează pentru a convinge CC că ei sincer au vrut să guverneze pentru a nu li se invoca că fentează Constituția și că desemnarea candidatului a fost una fictivă pentru a bloca învestirea unui Guvern, fie ei mint când spun că vor alegeri anticipate, cu adevărat dorindu-și puterea absolută”, susține Nagacevschi.
Astfel, ministrul interimar la Justiției este de părere că ”programul este întocmit pentru a fenta Constituția și a bloca formarea Guvernului”.
”Faptul că, în speță este vorba de o fentare a Constituției se confirmă prin: a) acțiunile anterioare ale Președintelui și PAS; b) declarațiile de ieri ale domnului Igor Grosu privind neconsultarea unor formațiuni din Parlament pentru a obține suport la învestirea Guvernului; c) declarațiile privind desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate în vară; d) declarațiile domnului Igor Grosu că vor utiliza instrumentul angajării răspunderii de către Guvern, evident pentru a provoca confruntare cu Parlamentul. Este similar cu ceea ce a făcut Guvernul Sandu pentru a provoca demisia Guvernului când și-a asumat răspunderea pe unele modificări ale Legii cu privire la procuratură pentru a-și numi Procurorul General politic; e) acțiunile propuse, cel puțin pe domeniul justiției sunt la 80% populiste”, menționează Nagacevschi.
Fadei Nagacevschi mai adaugă că, ”În plină pandemie cineva se joacă de-a țara de dragul ratingului. Spre regret, din cauza acestor jocuri politice statul slăbește și suferă cetățenii. Trist”.