Ministrul Culturii și ambasadorul Azerbaidjanului au avut o întrevedere – iată despre ce au discutat
Acum două săptămâni, vicepremierul, ministrul de Externe moldovean, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Gudsi Osmanov, părțile constatând „interesul reciproc pentru organizarea vizitelor de nivel înalt, stimularea comerțului bilateral, a investițiilor”. Aprofundarea relațiilor bilaterale moldo-azere a constituit și subiectul unei întrevederi din 25 august dintre președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu ambasadorul Gudsi Osmanov.
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, și ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova, Gudsi Osmanov, au discutat în cadrul unei întrevederi despre perspectiva relaţiilor bilaterale. Interlocutorii „au confirmat obiectivul comun de a impulsiona relațiile economice-culturale dintre cele două state” și au menționat „importanța asistenței azere în dezvoltarea serviciilor industriei creative competitive”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Culturii difuzat luni, 29 noiembrie.
Ministrul Sergiu Prodan și ambasadorul Gudsi Osmanov au mai abordat în cadrul întrevederii aspecte precum: reactualizarea Tratatului interstatal de prietenie și colaborare între Republica Azerbaidjan şi Republica Moldova, realizarea schimbului de experiență culturală și bune practici în organizarea Zilelor Culturii azere și moldovenești.
Ambasadorul Gudsi Osmanov a oferit detalii despre discuția sa cu ministrul Sergiu Prodan.
„Pe 26 noiembrie am avut o întrevedere cu ministrul Culturii al Republicii Moldova, domnul Sergiu Prodan. L-am invitat, în numele ministrului Culturii al Azerbaidjanului, să viziteze Forumul Mondial pentru Dialogul Intercultural, care are loc în orașul Baku, în strânsă cooperare cu ONU, și am discutat, de asemenea, despre perspectivele dezvoltării legăturilor culturale între ţările noastre”, a scris Gudsi Osmanov pe pagina sa de Facebook.
Menționăm că, la mijlocul lunii noiembrie, cu susținerea Ambasadei Azerbaidjanului, în incinta bibliotecii misiunii diplomatice, studenți de la două universități din Chișinău au poarticipat la o serată multiculturală cu genericul „Fiecare este unic, dar în același timp noi toți suntem egali”.
„Studenții s-au familiarizat cu unele elemente economice, culturale și gastronomice ale Azerbaidjanului. La fel, au fost analizate tradițiile Republicii Moldova și ale Republicii Azerbaidjan”, pentru a cunoaște aceste „două culturi excepționale”, au informat studenții pe Facebook.
La serată au participat studenți de la Facultatea de Relații Economice Internaționale (REI) a Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM) și de la Universitatea de Stat din Moldova (USM).
Pe 10 noiembrie, vicepremierul, ministrul de Externe moldovean, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu ambasadorul Gudsi Osmanov, părțile discutând despre cooperarea bilaterală moldo-azeră.
Nicu Popescu și Gudsi Osmanov au „discutat subiectele actuale de pe agenda relațiilor bilaterale moldo-azere, în special perspectivele promovării dialogului politic și dezvoltării cooperării în domeniile comercial-economic și cultural-umanitar”, potrivit unui comunicat de presă al MAEIE. Interlocutorii „au reiterat interesul reciproc pentru organizarea vizitelor de nivel înalt, stimularea comerțului bilateral, a investițiilor și importanța extinderii cadrului juridic în domeniile de interes reciproc”.
În Republica Moldova locuiesc aproximativ 5.000 de etnici azeri, majoritatea lor venind la începutul anilor 90 ai secolului trecut, iar unii dintre ei sunt refugiați de război.
Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica Azerbaidjan au fost stabilite la 18 mai 1992. Actualul cadru juridic moldo-azer include 55 de tratate.
În Republica Moldova erau înregistrate în anii trecuți 126 de întreprinderi cu capital azer, experții comentând că potențialul de colaborare comercial-economică bilaterală nu este valorificat pe deplin.
Volumul comerțului bilateral al Republicii Moldova cu Azerbaidjan, „în perioada ianuarie-noiembrie 2020, a înregistrat valoarea de 6838,98 mii dolari SUA, dintre care exportul produselor moldovenești a constituit 2682,27 mii dolari SUA, iar importul din Republica Azerbaidjan a constituit 4156,71 mii dolari SUA”, potrivit informațiilor de pe site-ul MAEIE.
Azerbaidjanul a oferit asistență Moldovei în proiecte din domeniul culturii și educației, implementate în UTA Găgăuzia prin intermediul Fondului „Gheidar Aliev”.