Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a venit cu o reacție dură la acuzațiile aduse de socialiști, care invocă faptul că Maia Sandu ar fi implicată în cazul răpirii judecătorului ucrainean, Nicolai Ceaus.
Potrivit lui Litvinenco, acuzațiile PSRM sunt nefondate deoarece extrădarea lui Ceaus era iminentă după ce acesta a pierdut în toate instanțele solicitarea de azil.
„Maia Sandu a devenit o obsesie pentru socialişti, astfel încât aceştia arată deja penibil. Acum o acuză că l-ar fi răpit pe un judecător corupt din Ucraina. Este un non-sens, or acesta a pierdut în toate instanțele din Moldova solicitarea de azil, prin urmare extrădarea sa legală şi oficială către statul ucrainean era iminentă. Răpirea acestuia din centrul Chișinăului nu este în interesul justiției, de aceea fantezia socialiștilor că Maia Sandu ar fi organizat răpirea e absurdă şi ridicolă. Maia Sandu nu răpește oameni. În schimb, socialiştii răpesc. Să ne amintim doar de cazul deputatului Gațcan. Adevărul va ieși la iveală şi atunci foarte multe instituţii subordonate lui Dodon vor avea de dat răspunsuri”, a scris deputatul.
De menționat că PSRM a venit astăzi cu mai multe acuzații în adresa Maiei Sandu, SIS și ambasadorului SUA, Dereck Hogan. Socialiștii au anunțat că șeful statului a cunoscut despre operațiunea planificată privind răpirea magistratului ucrainean în centrul Chișinăului.
Potrivit deputaților PSRM, Maia Sandu, dar și SIS, au cunoscut despre operațiunea respectivă înainte ca aceasta să aibă loc. În acest sens, ei au propus crearea a unei comisii de anchetă în Parlament pe cazul dat.
„În 2019, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski s-a adresat premierul de atunci Maia Sandu să-l ajute la extrădarea lui Ceaus. Maia Sandu atunci a declarat că va face totul ca această solicitare să fie satisfăcută. În 2021, președintele Maia Sandu s-a întâlnit cu Zelenski și au avut discuții secrete. La sfârșit de februarie, început de martie, conducerea SIS s-a întâlnit cu reprezentanții Serviciilor din Ucraina, iar SIS se supune președintelui Maia Sandu. La 13 martie 2021, Maia Sandu s-a întâlnit cu conducerea SIS. La 29 martie, portalul RISE Moldova, finanțat de SUA și Soros, a avut un articol despre Ceaus. Se cunoaște că RISE Moldova este folosit de Servicii pentru a pregăti opinia publică, pentru a speria pe cineva, pentru a spăla imaginea cuiva”, a declarat socialistul Bogdan Țîrdea în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit lui, la data de 2 aprilie, Dereck Hogan s-a întâlnit cu Maia Sandu, dar și cu Renato Usatîi, iar la 3 aprilie se produce răpirea lui Ceaus, urmată de publicarea de către Usatîi a unui video cu detalii despre răpire.
„Apar întrebări despre sincronizări, care duc la gândul că Maia Sandu a fost implicată în acest proces”, a adăugat el.
Socialistul a menționat și faptul că ONG-urile finanțate de SUA au păstrat liniștea în acest caz, spre deosebire de reacția pe care au avut-o când au fost expulzați profesorii turci.
Deputatul PSRM Grigore Novac a declarat că la următoarea ședință a Parlamentului socialiștii vor cere crearea unei comisii de anchetă pe marginea acestui caz.
„SIS nu putea să nu cunoască, mai ales că atunci când pe teritoriul Republicii Moldova apar cetățeni al Serviciilor din alte state, Serviciile de spionaj se interesează, spionează, dar iată că vedem SIS spune că nu cunosc nimic. Este grav dacă nu au cunoscut”, a mai declarat Novac.
Amintim că astăzi, ministrul de Interne, Pavel Voicu, a făcut declarații privind răpirea ex-judecătorului ucrainean, Mikola Ceaus.
Voicu susține că polițiștii investighează această infracțiune, respectiv a fost reținută o persoană suspectă, care ar fi fost implicată în săvârșirea răpirii fostului judecător ucrainean.
”Timp de 50 de ore, oamenii legii au lucrat pentru a identifica și a afla scopul acestei infracțiuni. Noi avem niște probe și o persoană reținută, au fost stabilite mijloacele de transport implicate, dar și unele persoane, înscrisuri, amprente digitale, care urmează a fi examinate, dar și am mers pe traseul celor care au săvârșit infracțiunea. Această crimă a fost săvârșită de către cetățeni străini, care au traversat frontiera Ucrainei. Este prematur să dăm nume la ora actuală”, declară Voicu.
Președintele țării, Maia Sandu, a cerut serviciilor importante ale statului să vină cu acțiuni imediate pentru a clarifica această situație, care potrivit președintelui este inadmisibilă.
”Cer acțiuni imediate din partea conducerii Ministerului Afacerilor Interne, instituția principală responsabilă de asigurarea securității cetățenilor, și Serviciului de Informații și Securitate pentru a clarifica această dispariție îngrijorătoare a unui cetățean străin de pe teritoriul Republicii Moldova”, anunță Maia Sandu.
Judecătorul ucrainean Ceaus, care se află pe teritoriul țării noastre din 2016, după ce a fost acuzat de către autoritățile din Ucraina de luare de mită în valoare de 150.000 de dolari, și care se judecă cu autoritățile Republicii Moldova pentru obținerea azilului politic, a fost anunțat dispărut și dus într-o direcție necunoscută.