324926918_524148793042338_357841804344352781_n

MAI informează: Președintele țării prezent la plecarea convoiului de căutare și salvare urbană a Republicii Moldova, înspre Turcia  

Convoiul de intervenție la dezastre al Republicii Moldova, a pornit în această seară spre Turcia, la ora 21:00, pe roți. Specialiștii în căutare și salvare urbană au decis deplasarea pe cale terestră, deoarece este important ca cele 12 auto speciale, proiectate pentru intervenția în astfel de calamități, să fie prezente la locul dezastrului cât mai repede. Cu ajutorul acestor mașini dotate cu echipamente de intervenție, pot fi salvați mult mai mulți oameni,  decât dacă s-ar interveni doar cu utilaje mici, afirmă specialiștii IGSU.

Echipa de intervenție la dezastre a Republicii Moldova este formată din 55 de salvatori, este dotată cu 12 autospeciale de intervenție complet autonome și are în componență 2 câini de căutare.

Președintele Republicii, Maia Sandu, a fot prezentă în această seară la Direcția regională căutare salvare nr. 1, din Municipiul Chișinău, unde a urat succes salvatorilor în misiunea din Turcia și reușite cât mai multe în salvarea oamenilor din ghearele dezastrului.

În urma seismului cu magnitudinea de 7,9 pe scara Richter care a lovit Turcia și nord-vestul Siriei, Republica Moldova a primit solicitarea oficială de intervenție de la Guvernului Turciei și a primit acceptul de misiune urmare a ofertei de ajutor înaintată astăzi către mecanismele Uniunii Europene și NATO, responsabile în coordonarea asistenței în caz de dezastre.

Convoiul terestru al IGSU Moldova va traversa România și Bulgaria, având ca traseu Chișinău – Giurgiulești – Silistra – Edirne – Gaziantep(Turcia), până la locul dezastrului preconizându-se un parcurs cu o durată de circa 30 de ore. Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin 7 zile în zona afectată din Turcia.

Misiunea de căutare și salvare urbană care a demarat în această seară este a 3-a misiune internațională în coordonarea ministrului de interne Ana Revenco., care a reușit de la început să prezinte și să convingă Uniunea Europeană de capabilitățile de intervenție ale Republica Moldova.

„Prin admiterea Republicii Moldova, la participarea în această misiune internațională de intervenție, MAI și IGSU dovedesc încă o dată că au un nivel de  pregătire la standarde internaționale, iar Uniunea Europeană se bazează pe salvatorii noștri care vor contribui activ la căutarea și salvarea de vieți omenești în Turcia.”, declară ministrul de interne,  Ana Revenco.

MAI Moldova,  transmit condoleanțe pentru familiile celor plecați dintre noi și urează forță de muncă, curaj și speranță celor care luptă contra cronometru să salveze oameni din ghearele dezastrului.

Dosar Media

Ai o noutate?