tribuna.md

LIVE: Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, face declarații de presă

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut  declarații de presă cu ocația împlinirii unui an de activitate. Referindu-se la cazurile de rezonanță, cum ar fi ”furtul miliardului” sau ”Metalferos”, Stoianoglo a amintit despre Vlad Plahotniuc, care ar fi unul dintre principalii beneficiari și despre care spune că se află în continuare în vizorul procuraturii. Totodată, el a precizat că vor întreprinde toate măsurile pentru extrădarea lui.

„ La începutul invetigației aceasta a fost îndreptată intenționat pe o pistă greșită. Totuși am reușit să aflăm că principalul beneficiar este Vladimir Plahotniuc, s-a dispus arestarea și sechestrarea averilor acestuia din țară și de peste hotare. Unele fapte au fost acoperite în mod bizar. Se vede lumina și stim ce avem de făcut pentru etapa finală, vom prezenta deznodământul”, afirmă Stoianoglo.

În cazul dosarului ”Metalferos”, Stoianoglo susține că ”a preluat acest dosar istoric care a avut aceeași abordare- o anchetă formală. Cercetarea unor persoane neînsemnate pentru fapte irelevante. Astăzi, dosarul este la etapa de finalizare. În decurs de un an am investigat toată activitatea ”Metalferos” din ultimii trei ani. Perioadele anterioare, urmând a fi cercetate. Am constatat că la vânzarea-cumpărarea metalelor, prin diferite scheme dubioase, compania de stat a fost prejudiciată cu zeci de milioane de dolari. Principalul beneficiar al acestor scheme și jafuri este, la fel, fostul lider PDM”.

Despre ”furtul miliardului”, Stoianoglo spune că aceasta a fost principala provocare pentru Procuratură și întregul sistem de drept. El a prezentat câteva rezultate concrete din cadrul acestei investigații.

”În urma cercetărilor am stabilit că principalul coordonator și beneficiar al „furtului miliardului” este cetățeanul Plahotniuc, căruia i-a fost înaintată învinuirea pe mai multe capete de acuzare, fiind arestat în lipsă și anunțat în căutare. Au fost întreprinse toate măsurile, inclusiv și pentru sechestrarea averilor acestuia din țară și de peste hotare. A fost finalizată ancheta privind implicarea în schema bancară a unei bănci comerciale și a foștilor ei conducători. Până în prezent, această instituție bancară nu a figurat în investigațiile pe acest caz, și asta chiar dacă anume implicarea acestei bănci a condus, în cele din urmă, la furtul a peste 2 miliarde de lei. Este în curs de investigare implicarea tuturor băncilor care au fost atrase în acest circuit ilegal, inclusiv unele din străinătate, urmând a fi dată o apreciere juridică și acțiunilor factorilor de decizie ai acestora, inclusiv a cetățeanului Șor, care până nu demult a fost ”scutit” de vizorul procurorilor”, afirmă Stoianoglo.

Procurorul general susține că a fost pus sub învinuire întreg corpul de conducere al Băncii Naționale. Potrivit anchetei, BNM a avut un rol-cheie în realizarea ”furtului miliardului”, asigurând consilierea juridică a întregului proces.

”Sunt sub anchetă companiile și persoanele, care în intervalul anilor 2009 – 2011, au scos, prin înșelăciune, din BEM, zeci de milioane de dolari americani. Sunt investigate și episoadele vizând redistribuirea mijloacelor financiare, eliberate de către Banca Națională și transferate pe conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc și Șor”, mai adaugă Stoianoglo.

Citește și: Maia Sandu își va schimba părerea – ce spune procurorul general

Dosar Media

Ai o noutate?