Președintele Republicii Moldova Maia Sandu organizează o conferință de presă, aceasta este planificată pentru ora 14:00. În fața jurnaliștilor, președintele țării va face totalurile vizitei oficiale la Bruxelles.
Știrea se actualizează…
Video live poate fi urmărit aici:
Iată care sunt, pe scurt, concluziile primei zile din vizita oficială la Bruxelles:
▪️În cadrul întâlnirilor la instituțiile-cheie ale UE, am reușit să deblocăm dialogul pe direcțiile strategice și să restabilim susținerea UE pentru Republica Moldova. UE este cel mai de nădejde partener al nostru în lupta împotriva corupției, în reformarea instituțiilor și în construirea unui stat care să asigure un nivel de trai înalt pentru toți cetățenii.
▪️La întrevederea cu Charles Michel, Președintele Consiliului European (care include șefii de state și guverne din 27 de țări ale UE), am convenit refacerea amplă a relațiilor și cooperării Republicii Moldova cu toate instituțiile europene. Am subliniat că țara noastră poate deveni cu adevărat europeană, dacă va există o luptă reală împotriva corupției, va fi începută modernizarea țării, va exista un guvern funcțional și vor fi respectate drepturile și libertățile omului. Republica Moldova trebuie să devină un stat european, înainte de toate, pentru cetățenii săi.
▪️În cadrul discuțiilor cu Ursula von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, am accentuat că pentru noi integrarea europeană nu este un concept abstract, ci un plan de acțiuni concrete în vederea creării unor instituții ale statului funcționale, puternice care să asigure dezvoltarea țării. Am convenit să accelerăm accesul la vaccinul anti-Covid-19 pentru medici și angajații medicali din prima linie. Am discutat despre deblocarea asistenței financiare din partea UE pentru realizarea reformelor, susținerea sistemului de sănătate, sprijinirea agricultorilor și a întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova.
▪️Cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vicepreședinte al Comisiei Europene, am convenit restabilirea complexă a dialogului politic între Republica Moldova și UE. Am abordat în discuție modalități de cooperare mai activă pe dimensiunea securității regionale. Am accentuat că una dintre amenințările majore la adresa securității țării este corupția, care distruge statul nostru. L-am invitat pe domnul Borrell să efectueze o vizită oficială în Moldova.
▪️La întrevederea cu Olivér Várhelyi, Comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, am discutat despre realizarea Acordului de Asociere. Am analizat posibilitatea unor proiecte de susținere din partea UE pentru Republica Moldova pentru anii următori în ceea ce privește dezvoltarea economică, sprijinul antreprenorilor și agricultorilor, domeniul irigării și al infrastructurii, precum și pe dimensiunea securității energetice și a protecției mediului, în sfera învățământului. Am discutat despre mărirea asistenței UE pentru localități, inclusiv despre proiecte europene destinate dezvoltării satului moldovenesc.
▪️Cu Johannes Hahn, Comisarul european pentru Buget și Administrație, am discutat în detalii aprofundarea cooperării economice și liberalizarea serviciilor.
▪️Cu Didier Reynders, Comisarul european pentru Justiție, am discutat despre sprijinirea reformei sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției de către UE, despre edificarea unui sistem judecătoresc puternic și liber, precum și despre planul ambițios de reformare a justiției.
▪️La întâlnirea cu Laura Codruța Kövesi, Procuror-șef al Parchetului European, am discutat despre necesitatea unei reforme a justiției ca premisă pentru construirea unui stat funcțional în Republica Moldova. Ne-am exprimat interesul reciproc de a stabili o relație de colaborare între Parchetul European și instituțiile Republicii Moldova cu scopul de a combate corupția, contrabanda și spălarea banilor.