LIVE: Emisiunea ”Igor Dodon răspunde” cu ”steluța socialistă”, deși legea supremă îi interzice acest lucru

Igor Dodon deja a schimbat ”președinția” pe ”partid”. Cel puțin în imaginea care anunță emisiunea ”Igor Dodon răspunde”.  A dispărut imaginea cu clădirea Președinției, dar a apărut ”steluța” socialistă.

În debutul emisiunii, Igor Dodon a declarat că ”nu veede o problemă că a apărut ”steluța” și că aceasta a fost alături de el încă din anul 2011”


Pe 12 decembrie 2017, Curtea Constituțională a pronunțat o hotărâre ce vizează posibilitatea ca Președintele să fie și membru de partid.

Curtea a constatat că, potrivit prevederii contestate, „mandatul Președintelui Republicii este incompatibil cu calitatea de membru al vreunui partid politic” (articolul 112 alin. (2) din Codul electoral).

Curtea a relevat că în hotărârile menționate a statuat că, prin depunerea jurământului de către Președintele Republicii Moldova acesta își asumă un angajament juridic faţă de întreg poporul Republicii Moldova. Astfel, Președintele Republicii trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice.

De asemenea, în Hotărârea nr. 24 din 27 iulie 2017 Curtea a subliniat că şeful statului joacă rolul unui arbitru, sau al unei puteri neutre, fiind detașat de partidele politice. Președintele este un element important al sistemului politic, dar acesta nu este un partizan al politicului.

Prin urmare, Curtea a reținut că Președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți, şi nu ale unei părţi a acesteia, ale unui grup sau partid politic. Din aceste considerente, Președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic.

Dosar Media

Ai o noutate?