Lista medicamentelor compensate – pentru diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli respiratorii

Lista medicamentelor compensate urmează să fie completată cu încă patru denumiri comune internaționale de preparate destinate tratamentului mai multor maladii, și anume: diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli respiratorii. Decizia a fost luată luni, 12 decembrie, în cadrul ședinței Consiliului pentru medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, informează CNAM.

Astfel, pacienții cu diabet zaharat de tip II vor beneficia de sitagliptinum, compensat parțial. Medicamentul va ameliora starea pacienților cărora schimbarea dietei și a exercițiilor fizice nu reduce suficient nivelul ridicat de zahăr în sânge. Acest preparat poate fi combinat și cu alte medicamente ce scad glicemia.

Adulții cu hipertensiune arterială vor putea primi perindoprilum+indapamidum, comprimate filmate. Administrarea asociată a preparatului respectiv are menirea de a crește aderența la tratament. Totodată, includerea medicamentului în lista celor compensate va genera anual economii de circa 850 de mii de lei în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Pentru tratamentul astmului bronșic la copii va fi compensat integral budesonidum (suspensie de inhalat prin nebulizator). Acest medicament, cu rata de compensare de 50%, va putea fi prescris și adulților în caz de exacerbare a astmului bronșic. Preparatul respectiv este asimilat profund în plămâni, fapt ce crește gradul de eficiență a tratamentului.

Totodată, preparatul fluticasonum (pulbere de inhalat), indicat în tratamentul astmului bronșic și compensat în prezent parțial, va fi oferit gratuit copiilor.

În același timp, pentru pacienții cu astm bronșic care urmează tratament de durată va fi compensat budesonidum+fumarat de formoterol dihidrat sub formă de pulbere de inhalat. Medicamentul în combinația sus-menționată va contribui la reducerea crizelor de astm bronșic.

Potrivit estimărilor CNAM, pentru compensarea noilor preparate sunt necesare circa 24 milioane de lei anual, bani prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

De asemenea, pacienții care necesită îngrijiri paliative vor beneficia de încă trei preparate care deja sunt în lista de medicamente compensate, și anume: amitriptilylinum, gabapentinum, diazepamum.

În cadrul aceleiași ședințe a Consiliului pentru medicamente compensate s-a decis actualizarea schemelor de tratament al unor maladii respiratorii – bronșită acută, bronșită cronică, pneumonie, boală pulmonară obstructivă cronică, astm bronșic, tratate în cadrul staționarului de zi, în conformitate cu protocoalele clinice naționale. Aceste scheme vor fi elaborate în mod separat pentru copii și, respectiv, pentru adulți.

Dosar Media

Ai o noutate?