Leul se întărește! Și astăzi euro și dolarul se ieftinesc – cursul valutar BNM

Leul se întărește – și astăzi euro și dolarul se ieftinesc: cursul valutar BNM

Marți, 12 octombrie, leul moldovenesc urcă în cotațiile oficiale în raport cu principalele valute de referință, cu excepția rublei, care urcă nesemnificativ.

Prețul euro scade cu 4 bani, iar dolarul se ieftinește cu 5 bani la cursul anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru marți, după ce ambele valute au pierdut câte 4 bani la cursul oficial de luni.

Iată ratele de schimb valutar anunțate de BNM pentru luni, 11 octombrie: 

  • un dolar american echivalează cu 17,3793 lei,
  • un euro este cotat cu 20,1017 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 65,95 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0610 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 24,25 bani.

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Leul este cu 1,9% mai puternic decât la începutul anului

Analistul economic Veaceslav Ioniță menționează, pe blogul său, că în prima săptămână din octombrie 2021 (4-10 octombrie), „leul moldovenesc a continuat să se aprecieze față de coșul valutar IVM-10, care include 10 valute ale principalelor parteneri comerciali ai Moldovei”.

„În primele 8 luni ale anului, leul moldovenesc a înregistrat o ușoară tendință de depreciere față de coșul valutar, însă din luna august înregistrăm o tendință evidentă de apreciere. Săptămâna trecută, leul s-a apreciat față de coșul valutar IVM-10 cu 1% și în prezent este cu 1,9% mai puternic decât la începutul anului. Săptămâna curentă, leul a început-o tot cu o tendință pronunțată de apreciere”, comentează expertul.

Inflația a crescut puternic în septembrie

BNM a anunțat pe 11 octombrie că ritmul anual al inflaţiei a constituit 6,68% în luna septembrie 2021. În luna august, rata inflaţiei a fost de 4,64%. O inflație anuală de aproximativ 5% este considerată de BNM optimă pentru dezvoltarea economiei moldovenești. Banca Națională a Moldovei (BNM) a majorat pe 5 octombrie cu 0,85%  puncte procentual rata de bază, până la 5,5 puncte procentuale, în încercarea de a ține sub control creșterea inflației.

Pe parcursul lunii septembrie, pentru a ține sub control prețul valutelor, BNM a intervenit pe piața internă sub formă de vânzări de valută în valoare de 7,20 de milioane de dolari americani.

Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au constituit 3 miliarde 961 de milioane 820 mii de dolari americani (3 961,82 mil. dolari SUA) pe data de 30 septembrie 2021. Rezervele valutare ale BNM au fost la data menționată în descreștere cu 14,29  milioane de dolari, în comparație cu 26 august 2021.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?