Lacrimi de fericire și nervi – Reacții după decizia CCM.
Magistrații Curții Constituționale au decis astăzi că „se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”. Doi magistrați ai înaltului for au avut păreri separate.
Președintele țării, Maia Sandu, a declarat în cadrul unei conferință de presă, susținută după ce Înalta Curte a stabilit existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului, că alegerile anticipate sunt inevitabile. Respectiv, a venit timpul să ca acest Legislativ să-și încheie viața politică.
”A venit timpul să punem capăt unuia dintre cele mai corupte Parlamente din istoria Republicii Moldova. Alegerile sunt iminente. După ce voi analiza decizia CCM, voi veni cu o decizie în ceea ce privește perioada în care va avea loc alegerile parlamentare anticipate. Voi semna curând decretul pentru dizolvarea parlamentului și stabilirea date pentru alegerile parlamentare anticipate”, a declarat președintele Maia Sandu.
Liderul PSRM, Igor Dodon se arată total nemulțumit de decizia Curții Constituționale care a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și pot fi declanșate alegeri parlamentare anticipate.
Dodon a scris pe pagina sa de facebook că majoritatea judecătorilor Curții Constituționale, au luat o decizie politică în interesul politic al președintelui țării, încălcând normele constituționale.
“Decizia de astăzi este comparabilă cu deciziile Curții Constituționale din iunie 2019, când Plahotniuc a încercat să folosească Curtea Constituțională de buzunar pentru a dizolva Parlamentul și a declanșat alegeri parlamentare anticipate în speranța că va obține mai multe mandate pentru partidul său. Răspunsul la aceste încercări poate fi același ca în 2019: nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale, un vot de neîncredere pentru trei membri ai Curții Constituționale și demisia lor, un apel către partenerii internaționali pentru a interveni și a opri aceste încercări de o lovitură de s”, scrie Igor Dodon.
O victorie a Preşedinţiei în conflictul cu Parlamentul. Aşa cataloghează liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, decizia de astăzi a Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM), care a dat undă verde procesului de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a alegerilor parlamentare anticipate.
”Chiar dacă Parlamentul a fost sancţionat azi prin dizolvare pentru acţiuni care nu îi pot fi imputate, ziua de azi desigur că poate fi calificată drept o victorie a Preşedinţiei în conflictul cu Parlamentul, dar e o victorie a lui Pirus. Căci ce fel de victorie e cea în care ai rămas singur să te bucuri de ea?”, se întreabă liderul PDM, Pavel Filip.
Și liderul grupului „Pro Moldova”, Andrian Candu, a venit cu o reacţie după decizia de astăzi a Curţii, în care menţionează că „cei care ne-au împins în această zonă de incertitudine să aibă curajul să ia decizii care să scoată ţara din anarhie cât mai curând”.
”Anticipate să fie. Prost, bun, adevărat sau trucat, avizul pentru dizolvarea Parlamentului a fost aprobat şi vreau să cred că cei care ne-au împins în această zonă de incertitudine vor avea curajul să ia decizii care să scoată ţara din anarhie cât mai curând. O nouă rundă de măsurări de orgolii şi aplomb sigur nu ne face bine”, a precizat Andrian Candu.
Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) salută decizia de astăzi a Curţii Constituţionale din Moldova (CCM) care spune că actualul Parlament poate fi dizolvate. Potrivit unui comunicat emis de PAS, decizia Înaltei Curţi este una favorabilă, justă şi oportună.
”PAS salută decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova privind existenţa circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a. Considerăm că este o decizie favorabilă, justă şi oportună. Aşteptăm decretul prezidenţial de dizolvare a Parlamentului şi declanşarea procesului electoral”, se arată în comunicatul PAS.
Platforma Demnitate și Adevăr anunță că este pregătită pentru alegeri parlamentare anticipate. Este reacția formațiunii, după ce magistrații au constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.
”Am asistat cu toții la un spectacol de prost gust al unor politicieni iresponsabili şi forțe politice populiste, aflate în permanentă campanie electorală. Suntem conștienți că actualul parlament este emanația unui sistem electoral mixt convenit de Plahotniuc și Dodon, ca proiect comun al celui mai criminal regim din istoria recentă a Republicii Moldova, care a substituit statul de drept și a uzurpat puterea în stat”, se arată într-o reacție a PPDA.
O decizie care va aprofunda şi mai mult criza politică din ţara noastră. Aşa au comentat reprezentanţii Partidului „Şor” şi ai Platformei „Pentru Moldova” hotărârea Curţii Constituţionale a Moldovei. Exponenţii celor două formaţiuni parlamentare declară că „nu se tem de alegerile anticipate” şi se arată siguri de o eventuală victorie.
”Maia Sandu a vrut, Curtea Constituţională a decis: alegeri anticipate pe timp de pandemie. Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu e nici pe departe o rezolvare a crizei politice, ci aprofundarea ei. În loc de stabilitate şi gestionarea eficientă a crizei pandemice, Maia Sandu a dus această ţară şi oamenii acestei ţări spre nihilism, revoltă şi dezorganizare”, se arată în comunicatul emis de Partidul „Şor” şi Platforma „Pentru Moldova”, se arată în declarația celor de la Partidului „Şor” şi ai Platformei „Pentru Moldova”.
Amintim că, președintele CCM, Domnica Manole, a anunțat că „se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”, iar decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.
“La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate. Este vorba despre opinia separată a judecătorului Vladimir Țurcan și opinia disidentă a judecătorului Serghei Țurcan”, a precizat Manole.