La Orhei a fost deschis primul Muzeu de Istorie al Evreilor din Republica Moldova

Primul Muzeu de Istorie al Evreilor din țară a fost inaugurat ieri, 30 ianuarie, la Orhei, în prezența E.S. Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în RM, a Ministrului Culturii, Sergiu Prodan, Președintelui Asociației Evreilor în RM, Alexandr Bilinkis și a numeroși oaspeți și reprezentanți ai comunității evreiești, informează PROVINCIAL.

Muzeul se află pe str. Vasile Lupu 62, Orhei, unde cândva a fost una dintre cele 19 sinagogi din regiune.

Instituția este primul muzeu dedicat istoriei evreilor din țară. Exponatele, care au încăput în două camere recent renovate,  conțin documente și alte dovezi ale vieții, obiceiurilor, tradițiilor, meșteșugurilor și activității evreilor din această regiune a țării. Sunt și povești de viață personale, ale etnicilor evrei. Este un loc de reflecție activă asupra memoriei și experienței evreilor din secolele 19-20 și contribuția lor la viața economică și culturală a țării.

„Trebuie să cunoaștem și să prețuim trecutul, lecțiile istoriei, să  punem în valoare aceste dovezi, inclusiv turistică.

Ceea ce vedem adunat aici, exponatele muzeului sunt dovadă că oamenii din acest oraș și din împrejurimile lui au vrut și au construit o lume în care să se simtă bine, având inteligența să o facă și folosind toate pârghiile disponibile la acea etapă. Ceea ce a oprit roata istoriei, la un moment dat, a fost evenimentele triste din timpul celui de-al doilea război mondial și consecințele lui. Și aceasta este o lecție, tristă și dureroasă, pe care o învățăm tot la Muzeu, din acea Carte a Memoriei etnicilor evrei nimiciți în timpul Holocaustului.” – a menționat Sergiu Prodan, Ministrul Culturii.

Potrivit Aleonei Grossu, directoare a Comunităţii Evreieşti din Republica Moldova, Orheiul a fost istoric dens populat de membri ai comunității evreiești. A devenit cea mai mare comunitate evreiască din toată Basarabia. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, populația orașului era formată din trei sferturi din evrei.”

Cei prezenți astăzi la eveniment, spun că acest muzeu, prin poveștile de viață și oamenii săi, are o misiune foarte importantă, de a transmite mesajul coabitării prietenoase, dar și eminența păcii, a solidarității, a valorilor moral spirituale neclintite, ca o garanție supremă de conviețuire și supraviețuire.

După inaugurarea Muzeului, toți cei prezenți au mers să depună flori la Monumentul  în memoria victim

Dosar Media

Ai o noutate?