Uniunea Europeană are nevoie de consolidarea cooperării inclusiv cu Republica Moldova pentru a-şi spori transportarea și desfășurarea rapidă a capacităților sale militare de la Vest la Est. Declaraţia a fost făcută, joi, de șeful diplomației europene, Josep Borrell, în cadrul unei conferinţe de presă, la Bruxelles, în care a fost prezentat un nou plan de acțiune care vizează îmbunătățirea mobilității trupelor şi echipamentelor sale militare în interiorul și în afara blocului comunitar.
„Cooperarea cu NATO trebuie intensificată, dar și cu parteneri precum Ucraina și Moldova. Trebuie să împărtășim cele mai bune practici cu partenerii regionali, cu Balcanii de Vest. Trebuie să fim pregătiți să desfășurarăm forțe militare în această regiune. Subiectul va fi abordat prin dialog regulat cu partenerii noștri transatlantici”, a declarat Josep Borrell.
Pe baza realizărilor primului Plan de acțiune lansat în 2018, acest nou proiect prezentat, joi, de Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, acoperă perioada 2022-2026.
În contextul în care războiul se apropie de graniţele UE, Borrell a menţionat că pentru îmbunătăţirea mobilităţii sale militare, infrastructură rutieră și feroviară trebuie reechipată prin construirea unor noi poduri, drumuri sau tuneluri speciale.
„Trebuie să ne adaptăm sistemul de mobilitate pentru trupele noastre, astfel încât să putem transporta și desfășura rapid capacitățile noastre militare. Acest lucru este esențial pentru apărarea noastră. Capacitatea de a transporta rapid trupe şi echipamente de la Vest la Est. Sprijinul nostru militar faţă de Ucraina a demonstrat clar acest lucru”, a mai spus comisarul european.
Plan de acțiune privind mobilitatea militară, condus de Țările de Jos, este destinat să reducă birocrația care împiedică desfășurarea trupelor, cum ar fi regulile vamale privind transportul echipamentelor militare. De asemenea, speră să intensifice schimbul de informații între țările participante.