Îţi este frig? Poate că te simți singur! Nostalgia îți poate ține de cald
Dacă ați presupus cumva asta, să știți că savanții vă dau dreptate: starea emoțională mai proastă ne face să resimțim frigul mai puternic. Emoțiile și amintirile plăcute, în schimb, ne sporesc rezistența la temperaturile scăzute, ne țin de cald.
Singurătatea ne poate face să ne fie frig – oameni de ştiinţă de la universităţile Purdue şi Tilburg, din Olanda, au ajuns la această concluzie cu mai mulți ani în urmă, după realizarea unui studiu. Între altele, ei au constatat că indivizii excluşi dintr-un grup experimentează scăderi de temperatură, scrie descopera.ro, cu referire la NY Times.
Când suntem excluși dintr-un grup, ni se pare mai frig decât este
Experimentul desfășurat a constat în următoarele: mai mulţi voluntari au participat la un joc cu avataruri generate pe computer, care presupunea pasarea unei mingi de la unul la altul. Avatarurile erau programate pentru a exclude anumite persoane din joc. În tot acest timp, cercetătorii au măsurat temperatura pielii fiecărui participant de 24 de ori. Rezultatele au demonstrat că cei care nu au primit nicio pasă au experimentat o scădere a temperaturii corpului de 0,378 de grade Celsius.
Această schimbare de temperatură poate părea mică, dar este destul de semnificativă, pentru că restul participanţilor la joc n-au prezentat niciun fel de schimbări.
Mai multe studii din diverse ţări au demonstrat că excluderea ne poate face să percepem diferit mediul înconjurător. De exemplu, să simţim că temperatura dintr-o cameră este mult mai scăzută decât în realitate.
În schimb, s-a constatat că acest sentiment poate fi schimbat dacă atingem un corp cald, precum o ceaşcă de cafea fierbinte. Mai mult, studii realizate de cei de la Yale au arătat că oamenii devin mai sociabili după ce ating un corp cald.
Cercetările au arătat că pulsul, nivelurile respiraţiei şi restul răspunsurilor fiziologice sunt afectate de evenimentele din viaţa socială. Atunci când oamenii se simt excluşi, vasele de sânge de la periferia corpului se îngustează, determinând activarea unui mecanism de apărare numit vasoconstricţia.
Nostalgia ne încălzește!
În schimb, nostalgia produsă de amintiri plăcute ne ține de cald – este concluzia unei alte cercetări citate de același site. În cadrul a cinci studii au fost investigate efectele produse de sentimentul de nostalgie asupra modului în care percepem frigul sau căldura, cu participarea unor voluntari de la universităţi din China şi Olanda.
Într-o primă etapă, participanţii au fost rugaţi să-și noteze gândurile şi senzaţiile de nostalgie pe care le-au experimentat de-a lungul a 30 de zile. Ulterior, rezultatele au arătat că oamenii au tendinţa de a deveni nostalgici în zilele răcoroase.
În al doilea studiu, participanţii au fost împărţiţi în 3 grupuri: un grup aşezat într-o încăpere răcoroasă (unde temperatura era de 20 de grade Celsius), unul într-o cameră confortabilă (24 de grade Celsius) şi cel de-al trelea fiins plasat într-o cameră unde temperatura era prea crescută (28 de grade Celsius). Şi de data aceasta s-a constatat că cei mai nostalgici au fost subiecţii care au stat în încăperea răcoroasă.
Un al treilea experiment, a folosit muzica pentru a evoca nostalgia, iar subiecţii implicaţi în această etapă au declarat că amintirile şi nostalgia i-au făcut să simtă căldura fizică.
Cel de-al patrulea studiu a fost creat pentru a testa efectele nostalgiei asupra temperaturii corpului prin aşezarea subiecţilor într-o cameră răcoroasă şi cerându-le să îşi amintească fie un eveniment oarecare din trecut, fie unul care declanşa nostalgia. În cele din urmă, acestora li se cerea să ghicească temperatura din cameră, iar cei care îşi amintiseră evenimente nostalgice au perceput aerul ca fiind mai cald decât era.
Şi în ultimul studiu, participanţii au fost rugaţi să se gândească fie la un eveniment obişnuit, fie la unul ce le trezea sentimentul de nostalgie. Ulterior, voluntarii au fost puşi să stea cu mâinile în apă foarte rece, iar oamenii de ştiinţă au notat cât de mult a rezistat fiecare dintre ei. Rezultatele obţinute de această dată au venit să le susţină pe cele din testele anterioare, întrucât voluntarii care se simţeau nostalgici au stat cu mâna în apa rece mult mai mult timp, comparativ cu restul subiecţilor.
„Studiul nostru demonstrează că nostalgia are o funcţie homeostatică, care permite simularea mentală a stărilor de bine simţite anterior, precum confortul sau căldura fizică”, a declarat coautorul studiului, dr. Tim Wildschut.